Peste 4.000 de pacienţi au beneficiat gratuit, în ultimul an, de programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut lansat de MS în 2010, iar mortalitatea intraspitalicească la pacienții cu această afecţiune a scăzut cu aproximativ 15%.
Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de Ministerul Sănătăţii anul trecut, este considerat de specialişti un succes, 4.052 de pacienţi beneficiind gratuit, de tratament de specialitate în cadrul programului, informează, joi, Ministerul Sănătăţii.
Dintre aceştia, 88% (3.547) au fost reperfuzaţi prin angioplastie primară. Începând cu luna noiembrie s-a realizat o medie lunară de 320 de angioplastii. Iniţial, programul îşi propunea tratarea a 3.500 de pacienţi anual.
Angioplastia primară este un procedeu care trebuie aplicat pacientului, în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic, care constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent, adică a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru care menţine artera deschisă.
Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat şi implementat, în premieră, anul trecut de către Ministerul Sănătăţii şi se derulează începând cu luna august 2010. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul şi tratamentul de reperfuzie în infarctul miocardic acut în România se află sub standardele existente în ţările din Uniunea Europeană. Programul MS este implementat în 10 centre specializate din spitalele din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Cluj Napoca.
Costul mediu pentru un pacient este de 4.300 lei.
Porgramul urmăreşte să trateze corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majorităţii pacienţilor la reperfuzie prin cateterizm şi dezobstrucţie, precum şi prin asigurarea 24 ore din 24 a facilităţii de reperfuzie intervenţională în centrele implicate.
Potrivit MS, mortalitatea intraspitalicească la pacienții cu infarct miocardic acut a scăzut în centrele respective cu aproximativ 15%.
Anul trecut programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 milioane de lei.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau, finanţarea programului va continua şi în anul viitor.