Un eventual refuz din partea Olandei şi Finlandei pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ridică întrebarea dacă întreaga construcţie a Uniunii Europene mai poate să funcţioneze corespunzător, a declarat, miercuri, la Guvern, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
"Noi constatăm că un acord politic la care s-a ajuns la Consiliul European este încălcat. Dacă se va materliaza acest refuz al Olandei, este tot o problemă de încredere, atunci punem şi noi de o manieră foarte clară problema lipsei de încredere, pentru că în momentul în care hotărâm ceva, din raţiuni interne, adoptăm altă poziţie. Până la urmă începem să ne întrebăm dacă întreaga construcţie a UE mai poate să funcţioneze corespunzător. Cine creează problemele cele mai mari, noi, românii şi bulgarii, eventual noile state membre sau alţii care, din raţiuni strict interne, care nu au niciun fel de legătură cu funcţionarea UE, pur şi simplu introduc arbitrariul în deciziile pe care le iau ?", a spus Orban.
El a declarat din nou că autorităţile de la Bucureşti vor lua o poziţie oficială în funcţie de atitudinea Olandei şi că, dacă Olanda şi Finlanda vor refuza aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, subiectul va trebui rediscutat la nivelul Consiliului European, unde se ajunsese deja la un acord politic pe această temă.
Finlanda se va alătura Olandei cu un vot negativ în Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, motivaţia fiind legată de situaţia politică internă, potrivit unor surse europene.