Leonard Orban, în calitate de ministru pentru Absorbţia Fondurilor Europene, va prelua conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) şi a Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), urmând să coordoneze instituţional întregul proces de atragere a banilor europeni.
"În calitate de ministru, Orban va prelua conducerea DAE şi ACIS şi va coordona la nivel instituţional întregul proces de absorbţie a fondurilor europene. El va reprezenta Guvernul în relaţiile cu instituţiile europene de la Bruxelles şi va asigura comunicarea şi cu comisiile parlamentare de afaceri europene", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Premierul Emil Boc a anunţat că astăzi va trimite Parlamentului propunerea ca Leonard Orban să fie desemnat ministru al Fondurilor Europene.
Surse politice au declarat agenţiei MEDIAFAX, în 7 iulie, că înfiinţarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, şi care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri UE, a fost discutată de preşedintele Băsescu cu premierul Boc, în întâlnirea din aceeaşi zi, la Palatul Victoria.
Sursele au mai precizat atunci că ministerul va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului şi, probabil, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, nu şi autorităţile de management, urmând să fie condus de o persoană cu rang de ministru.
Leonard Orban a fost, în perioada 2001-2004, negociator-şef adjunct al României cu Uniunea Europeană, iar din decembrie 2004 până în aprilie 2005 a fost negociator-şef cu Uniunea Europeană.
Ca secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al poziţiei României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană, iar din iunie 2006 a fost şeful delegaţiei României pentru negocierea aderării la Spaţiul Economic European.
În perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.
Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene.
19 ani dedicaţi problematicii UE
Leonard Orban a fost propus la conducerea nou înfiinţatului Minister al Fondurilor Europene, după o carieră pe care a dedicat-o, în ultimii 19 ani, exclusiv problematicii UE, el fiind "omul credibil la Bruxelles" despre care preşedintele Traian Băsescu afirma că trebuie să ocupe acest post.
Cariera lui Leonard Orban s-a axat, începând din 1993, pe problematica europeană. Printre realizările sale, Orban însuşi menţionează semnarea, în calitate de negociator-şef cu Uniunea Europeană, împreună cu preşedintele României, primul-ministru şi ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, la 25 aprilie 2005, într-o ceremonie desfăşurată în Luxemburg.
Leonard Orban a fost primul comisar european al României, funcţie pe care a ocupat-o timp de trei ani. La finalul acestei perioade el spunea, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că se simte "foarte relaxat", că ar dori să poată ajuta în România prin competenţele sale.
"În ce măsură voi fi solicitat, am dubii serioase", spunea Orban în septembrie 2009. Şi tot atunci el mărturisea că are mari rezerve în ceea ce priveşte o eventuală implicare a sa în politică. "O opţiune este să intru în viaţa politică, dar am mari ezitări, mari ezitări uitându-mă la ce se întâmplă în momentul de faţă. Vreau să vă spun că nu sunt foarte tentat să fac acest pas", spune el pentru MEDIAFAX în septembrie 2009.
Ulterior, când a fost numit consilier prezidenţial, Orban şi-a reiterat hotărârea de a nu intra în politică. Astfel, la 8 martie 2010, el declara pentru MEDIAFAX că nu este politician, că nu a fost şi nu va fi niciodată membru de partid. "Eu nu sunt politician. Nu am fost membru al nici unui partid în România, nu sunt şi nici nu voi fi", a spus Orban atunci. El s-a descris drept un "tehnocrat" şi a precizat că a făcut politică europeană în calitatea sa de comisar, dar la nivelul UE.
Pe durata celor trei ani de mandat la CE, dar şi ulterior, Leonard Orban nu a ezitat să atragă atenţia asupra îngrijorărilor pe care diverse situaţii de pe scena politică românească le stârnesc la Bruxelles.