Imnul naţional va fi intonat obligatoriu în fiecare zi de luni în toate sălile de clasă din învăţământul primar şi gimnazial, iar drapelul va fi arborat permanent deasupra tablei de scris din clase, potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat şi iniţiate de deputatul PDL Maria Stavrositu.
Propunerea legislativă a fost depusă pe 8 septembrie la Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.
Prin această propunere legislativă se modifică două articole ale Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.
Astfel, se modifică articolul 2, litera b), care în noua formă prevede că drapelul României se arborează în mod permanent la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, "precum şi în fiecare sală de clasă din învăţământul primar şi gimnazial, deasupra tablei de scris".
De asemenea, se modifică articolul 10 litera g), care prevedea că imnul naţional al României se intonează la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale şi care devine "imnul naţional al României se intonează obligatoriu, în fiecare zi de luni, în toate sălile de clasă din învăţământul primar şi gimnazial".
Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă "creează cadrul legal necesar conştientizării de către elevi a importanţei simbolurilor naţionale în afirmarea identităţii ţării noastre prin expunerea şi folosirea acestora în mod continuu într-un cadru instituţional".
Imnul, intonat la festivităţile sau evenimentele de la deschiderea anului şcolar
În 10 septembrie, la Şcoala de vară a UNPR, preşedintele Traian Băsescu a spus că a văzut o "penibilă întâmplare când la tine acasă nu se cântă imnul corect", afirmând, în acest context, că trebuie să existe o iniţiativă ca în fiecare clasă să fie un tricolor, iar la începutul orelor să se cânte imnul, cum era când a făcut el liceul.
Duminică, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că a cerut inspectorilor şcolari generali ca la festivităţile sau evenimentele de la deschiderea anului şcolar din toate unităţile de învăţământ să fie intonat imnul naţional, cel puţin cele patru strofe obligatorii.
Interpretul Marcel Pavel a cântat într-o variantă modificată imnul naţional, în debutul partidei România-Franţa, renunţând la versurile "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!", el explicând că a fost alegerea sa, agreată şi de FRF.
Contactat de MEDIAFAX, cântăreţul Marcel Pavel a explicat că a fost alegerea sa să cânte imnul astfel şi a discutat cu cei de la FRF în acest sens, aceştia fiind de acord cu opţiunea sa. Cântăreţul a precizat că timpul alocat pentru ambele imnuri a fost de 3 minute şi a fost chiar depăşit cu 10 secunde. Astfel, el a ales să cânte două strofe din imnul naţional, însă ultimele două versuri din cea de-a doua strofă - "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!" - au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă "Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!", acestea constituind un refren.
"Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţă, n-a fost nimic tendenţios. A fost alegerea mea, ca toţi suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt imnul de stat", a spus Marcel Pavel, adăugând că în urma interpretării sale a primit mesaje de felicitare.
"N-a deranjat pe nimeni, decât presa (...). (Imnul n.r.) L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere. Atmosfera a fost excelentă", a mai spus cântăreţul, declarându-se încă o dată onorat să cânte pentru echipa naţională pe noul stadion. "Nu mă interesează politica. Să n-aud de politică", a mai adăugat el.
Anterior, într-o declaraţie citată de gandul.info, Marcel Pavel afirmase: "Se interpreta politic dacă spuneam asta. (...) Mi s-ar fi reproşat dacă aş fi cântat cu Traian". Conform aceleiaşi surse, primarul Sorin Oprescu a declarat că interpretul "avea emoţii, că e om, nu e robot".
Prefectura Capitalei i-a amendat pe cântăreţul Marcel Pavel şi FRF pentru aceste modificări aduse imnului.
(14 sep 2011, 11:07:17
Pentru simbol , steag şi imn naţional
Vine caricatura de Funeriu şi ne spune :
Să se uziteze zilnic şi obligatoriu ... oficial !
Munţii de gunoaie nu-i vede nimeni
Nici stilul românesc de .. a fi meltean
Funebrule , ştii cu cine/ce semeni ?
Cu un chip îngrămădit într-un borcan
Suntem subiect de râs pentru .. civilizaţie
Să cântăm imnu’ zilnic , asta ne mai rămâne
Să percutăm la fiece elucubraţie
Nu ,, deşteaptă-te ’’ ci ,, somn uşor ’’ .. române !