Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 sep 2011 - Anul XVI, nr. 212 (4810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ din ţară

Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ, iar 73,5% consideră că acesta este mai slab decât cel din urmă cu 15 ani, printre principalele cauze indicate fiind infrastructura şcolară şi rezultatele slabe la bacalaureat, ca efect al unui sistem depăşit, potrivit unui studiu.

Datele au fost obţinute în urma sondajului de opinie "Starea învăţământului din România" realizat de iVox.ro, rezultatele indicând faptul că sistemul de învăţământ românesc produce o nemulţumire generală printre respondenţi, 64,2% dintre aceştia declarându-se nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de el.

Cauzele principale identificate sunt infrastructura şcolară, care nu este suficient de performantă (40%), rezultatele slabe ale bacalaureatului din acest an, ca efect al unui sistem educaţional depăşit (35%) sau faptul că în şcoală se predau prea multe materii (32,9%), se arată într-un comunicat de presă transmis, ieri, de iVox.

Alte probleme importante de care se loveşte sistemul de educaţie românesc sunt dezinteresul elevilor faţă de şcoală (84,1%), lipsa unor programe de educaţie atractive şi actuale (83,1%), insuficienţa fondurilor alocate de Guvern învăţământului (80,9%), dar şi pregătirea profesorilor (72,8%) sau dotarea şcolilor (62,4%), potrivit studiului citat.

Absenteismul elevilor este considerat o problemă tot mai mare de către 54,2% dintre respondenţi, iar frauda la examene, de 59,2%. Abandonul şcolar şi violenţa în şcoli sunt şi ele considerate, aproape în egală măsură, probleme tot mai mari (45,5% respectiv, 47,6%). Aceste probleme, în opinia respondenţilor îşi găsesc rezolvarea prin dezvoltarea unei curricule mai atractive, interactive şi aplicate (88,5%) sau prin dezvoltarea de programe educaţionale alternative, mai precis o educaţie non-formală (85,2%).

Aproape jumătate dintre respondenţi (43,1%) consideră că şcolile private sunt o alternativă mai bună la şcolile de stat din România, în timp ce 55,4% dintre persoanele chestionate nu şi-ar trimite copiii la o astfel de şcoală.

Dintre respondenţii care ar ar alege să plătească pentru un an de şcolarizare la o şcoală privată se remarcă cei care ar fi dispuşi să plătească între 801 şi 1.000 de euro pe an (20,2%), cei care ar fi dispuşi să plătească între 200 şi 400 de euro pe an (19,8%) şi între 401 şi 600 de euro (19,8%), a precizat sursa citată.

La întrebările sondajului online au răspuns 5.724 de utilizatori iVox, care au completat chestionarul, cu 20 de întrebări, în perioada 8-21 august.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ din ţară.
 Vizualizări articol: 1064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ din ţară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   D trimis de
( 8 sep 2011, 11:23:52
eu personal m-ai am de facut 2 ani care inseamna liceu ( sunt ultima generatie de S.A.M. ) dar din pacate voi pleca curand afara , fara o diploma de liceu, fara cunostinte superioare, fara nimik multumim sistemului comunist adus de base.
1.1  RE: D trimis de
( 8 sep 2011, 13:33:39
1.Ce inseamna S.A.M.?
2. Mai ai ceva scapari la gramatica:"m-ai" se scrie legat.
3.Si afara ce poti face....daca nu o sa ai nimic din ce ai enumerat mai sus?Crezi ca te poti realiza "afara" doar prin munca fizica?
4. Si de ce"din pacate"? Te fugareste cineva din Ro?
2.   :) trimis de
( 8 sep 2011, 13:07:01
Sunt curios cati din cei 64% au luat bacul..si cati nu. Pe langa celebrele cauze(salariile mici ale profesorilor, dezinteresul total din partea elevilor,infrastructura proasta) eu cred ca principala cauza e data tocmai de la centru, de la Minister. Trebuie elaborata o programa mai precisa, iar profilele sa fie axate pe ce ii place elevului. Daca unuia ii place romana, lasa-l sa faca romana,literatura,gramatica,vreo 2 limbi straine, etc. Nu trebuie sa-l omori si cu matematica, chimie, fizica. Liceul ar trebui sa semene mai mult cu facultatea, iar cand te duci la facultate, sa aprofundezi ce ai invatat in liceu. Nu zic, ca trebuie eliminate anumite discipline, insa sa se faca la un nivel acceptabil. Cine prefera matematica, fizica si chimie, sa faca cateva ore pe saptamana, si vreo 1-2 de romana, sau invers. Nu poti sa ii bagi cu forta si matematica si romana si sa le mai dea si la BAC.Trebuie sa ii dai posibilitatea sa aleaga ceea ce ii place, sau ceea ce i se pare cel mai putin greu. Atunci cred ca ar fi un sistem de invatamant mai performant. Si ar trebui eliminata varianta cu somajul in cadrul liceenilor. Eu am muncit 4 ani pe cartea de munca pana acu, dar din cauza navetei job-ul a devenit nerentabil. Ei bine,din cauza ca mi-am dat demisia, nu pot beneficia de somaj,desi 4 ani am cotizat la fondul de asigurari sociale. Iar altul care iese din liceu,nu ia bac-ul,nu a cotizat la fondul de somaj, poate beneficia de somaj. Pai unde e dreptatea aici? Se cheltuie milioane de euro pe tineri iresponsabili,lenesi,semi-anal Si mai vrem sa mearga ceva in tara asta....
2.1  RE: :) trimis de
( 8 sep 2011, 15:59:29
Bine zis.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei