Medicii din Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) şi din centrele cu acelaşi profil care refuză să acorde asistenţă medicală de urgenţă unui pacient în stare critică pot primi amenzi între 2.000 şi 15.000 de lei, în funcţie de consecinţele gestului lor, a decis ieri Guvernul.
Decizia a fost luată printr-o hotărâre privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale din domeniul sănătăţii publice.
Potrivit actului normativ, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 15.000 de lei fapta medicului din UPU sau din Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) care refuză acordarea asistenţei medicale de urgenţă unui pacient.
Aceeaşi sancţiune se va aplica pentru neremedierea de către conducerea spitalului a deficienţelor care duc la imposibilitatea examinărilor minime obligatorii, în urma sesizării acestora în scris de către medicul şef UPU, cât şi pentru neasigurarea structurii minime a sistemului de comunicaţii care să permită acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
Constituie contravenţie, totodată, şi se va sancţiona cu amendă de la 1.500 la 5.000 de lei refuzul preluării de către medicul de gardă dintr-o secţie de terapie intensivă de profil sau dintr-o secţie de terapie intensivă generală a pacientului aflat în stare critică, ventilat, în condiţiile existenţei unei posibilităţi în acest sens.
Aceeaşi sancţiune va fi dată şi pentru nepreluarea pacientului din UPU sau CPU cu prioritate, în momentul în care se eliberează un loc în secţiile de profil de terapie intensivă sau cele generale, în cazul în care există pacienţi aflaţi în stare critică, ventilaţi.
De asemenea, cu amendă de la 2.000 la 10.000 de lei va fi sancţionată neorganizarea primirii urgenţelor în spital prin sistem de camere de gardă de către spitalele locale generale care nu pot organiza în structura lor CPU, din lipsă de resurse umane sau materiale.