Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2011 - Anul XVI, nr. 195 (4793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Norman Manea, invitat să devină membru de onoare al Royal Society of Literature din Marea Britanie

Scriitorul Norman Manea a fost invitat de Colin Thubron, preşedintele Royal Society of Literature din Marea Britanie, să devină membru de onoare (fellow) al prestigioasei instituţii, în semn de recunoaştere pentru excelenţă literară, informează un comunicat.

Fondată în 1820, de regele George al IV-lea, Royal Society of Literature este cea mai veche şi mai prestigioasă instituţie britanică dedicată literelor, având drept scop "stimularea talentului şi răsplătirea meritelor literare".

Pe lista membrilor Royal Society of Literature figurează nume importante, precum cele ale laureaţilor premiului Nobel pentru literatură Nadine Gordimer, Gunther Grass, Seamus Heaney, Doris Lessing, V.S. Naipaul, dar şi scriitori precum Salman Rushdie, Ian McEwan, Alice Munro, John Banville, Umberto Eco, Kazuo Ishiguro şi George Steiner.

Norman Manea este primul scriitor român onorat cu această distincţie.

Prozator, eseist, profesor de literatură europeană şi "writer in residence", Norman Manea a părăsit România în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Deşi trăieşte la New York, continuă să scrie numai în limba română.

Apreciat deopotrivă atât de nume importante ale scenei literare internaţionale, precum Heinrich Boll ("Nu am nicio îndoială că Norman Manea este unul dintre autorii care merită pe deplin să fie cunoscuţi în întreaga lume") şi Orhan Pamuk ("Prin talentul şi creativitatea sa, Norman Manea este unul dintre Marii Români."), cât şi de critici importanţi de la cele mai prestigioase publicaţii ale lumii, ca The Washington Post ("Un scriitor de o acută conştiinţă şi o formidabilă originalitate"), Corriere della Sera ("Un mare scriitor al Europei Centrale") şi La Vanguardia ("Unul dintre marii prozatori români şi europeni de azi"), Norman Manea este în prezent cel mai tradus autor român.

Norman Manea este autorul a peste douăzeci de volume de ficţiune şi eseuri. Scriitorului i-au fost decernate, în 1992, bursa Guggenheim şi prestigiosul premiu MacArthur, considerat echivalentul american al premiului Nobel. În 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei Literary Lion. În 2002, lui Norman Manea i-a fost atribuit premiul internaţional de literatura Nonino pentru "Opera Omnia", iar în 2006, premiul Medicis Etranger.

Tot în 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural în grad de Comandor de preşedintele României, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin şi în juriul internaţional al premiului Nonino. În 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Bucureşti şi Babeş-Bolyai din Cluj, în 2009, premiul literar Francine et Antonie Bernheim (Franţa).

Editura Polirom a iniţiat în 2008 seria de autor "Norman Manea", în cadrul căreia au apărut, până în prezent, volumele: "Întoarcerea huliganului", "Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici", "Înaintea despărţirii.Convorbire cu Saul Bellow", "Vorbind pietrei", "Atrium", "Variante la un autoportret", "Vizuina", "Anii de ucenicie ai lui August Prostul","Plicul negru" şi "Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian".

Anul acesta, la sfârşitul lunii iunie, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani, Norman Manea a fost sărbătorit într-un cadru elitist american, colocviul dedicat operei şi biografiei acestuia reunind scriitori, critici literari şi editori.

Totodată, a fost lansat volumul "Obsesia incertitudinii. The Obsession of Uncertainty. In Honorem Norman Manea", realizat de editura Polirom cu acelaşi prilej (compus din circa 50 de contribuţii ale unor autori străini - printre care Philip Roth şi Antonio Tabucchi şi românii - Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Paul Cornea) şi a fost prezentat publicului în premieră filmul "Variations to a Portrait: Norman Manea in Dialogue with Robert Boyers", o coproducţie a Bard College şi ICRNY, regizată de Ioana Uricaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Norman Manea, invitat să devină membru de onoare al Royal Society of Literature din Marea Britanie.
 Vizualizări articol: 743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Norman Manea, invitat să devină membru de onoare al Royal Society of Literature din Marea Britanie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei