Ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş a anunţat, joi, că în urma modificării Statutului poliţistului, în corpul ofiţerilor vor putea intra doar angajaţii care au absolvit o unitate de învăţământ superior specializată pe acest domeniu.
Ministrul Traian Igaş a spus că Statutul poliţistului va suferi modificări substanţiale, proiectul de act normativ urmând să fie postat săptămâna viitoare la secţiunea Transparenţă decizională, pentru dezbatere publică.
Igaş a precizat că noul statut al poliţistului va intra în vigoare la sfârşitul anului sau la începutul 2012.
Printre principalele modificări se numără faptul că în corpul ofiţerilor vor putea intra doar cei care au absolvit şcoli de poliţie, precum Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".
De asemenea, jandarmii nu vor mai putea fi transferaţi la poliţia de frontieră sau la alte structuri, şi nici poliţiştii la alte arme. Totodată, perioada de avansare într-o funcţie superioară se va mări, Igaş precizând că nu vrea să mai găsească chestori la 40 de ani, ci la o vârstă mai înaintată după ce vor aduna mai multă experienţă.
Poliţiştii nu vor mai avea voie să desfăşoare alte activităţi aducătoare de venit, excepţie făcând activitatea didactică. De asemenea, poliţiştii trimişi în judecată nu vor fi doar puşi la dispoziţie ci vor fi suspendaţi pe toată perioada procesului şi nu vor mai fi plătiţi de la stat, ulterior dacă se dovedeşte nevinovăţia lor ei ei fiind repuşi în funcţie şi plătiţi de la acel moment.
Totodată, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a spus că în calitate de iniţiator al acestui proiect a vrut să formuleze o serie de principii noi şi să protejeze activitatea poliţiştilor, unul dintre principiile enumerate de el fiind predictibilizarea carierei, anume asigurarea specializărilor pentru poliţiştii preocupaţi de pregătirea lor profesională.
Un alt principiu este stabilitatea pe funcţie care însă depinde tot de preocuparea angajatului pentru cariera sa. Poliţiştii vor avea stabilitate şi pe specializare neputând migra către alte domenii odată ce s-au specializat într-unul anume.
Popa a mai spus că toate examenele vor fi informatizate şi că încearcă să inducă un comportament mai ferm al poliţistului în stradă, după modelul european, pentru a spori gradul de siguranţă publică.
Liviu Popa a susţinut că încurajează poliţiştii să folosească focul de avertisment ori de câte ori este necesar, el subliniind că nu are niciun fel de problemă în a recunoaşte că este nevoie de fermitate în stradă.