Inspectorii generali şi adjuncţi, precum şi cadrele didactice cu funcţii de conducere vor fi obligate să predea un anumit număr de ore, iar personalul calificat poate adăuga la normă plata cu ora, astfel încât la 12 septembrie toate clasele vor avea profesor, a declarat, joi, ministrul Educaţiei.
"Exclud ca în noul an şcolar să rămână clase fără profesor sau fără cadre didactice. Nu se va întâmpla acest lucru. Toate datele Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului indică faptul că nu va exista nicio problemă privind ocuparea posturilor din sistem", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Ministrul Educaţiei a spus că în acest an au fost închise "portiţele" prin care intrau oameni care nu meritau să fie în învăţământ.
"Aşa cum s-a făcut până acum selecţia cadrelor didactice ne-a dus unde am ajuns. Sub aparenţa unui sistem riguros erau nenumărate portiţe de răsplată a unei clientele politice, repet, politice, şi îmi asum acest lucru. Sau interese de conjunctură, răsplată a unor oameni care nu aveau ce căuta în educaţie. Aceste portiţe au fost închise parţial la primul concurs de titularizare din mandatul meu şi apoi la ultimul concurs de titularizare la nivel naţional din acest an. În acest an am închis portiţele şi de la suplinitori, subtil introduse în sistem, dar care erau cunoscute de toţi, prin care oameni care nu meritau să fie în învăţământ intrau în învăţământ", a precizat Funeriu.
Ministrul a mai spus că şi la suplinire erau ţinute ascunse unele locuri, pentru a răsplăti "clientela politică".
"La examenul de suplinire din august am aplicat aceleaşi reguli ca la titularizare. Şi la suplinire unele locuri erau ţinute ascunse, culmea, pentru o clientelă politică, pentru a răsplăti această celebră clientelă. Ei bine, în acest an concursul de suplinire s-a dat în aceleaşi condiţii de rigurozitate ca şi titularizarea. A fost o selecţie adevărată", a susţinut Daniel Funeriu.
Totodată, ministrul Educaţiei a precizat că mai exista o portiţă pentru ocuparea posturilor după începerea anului şcolar, însă şi aceasta a fost închisă.
"Şi această portiţă am închis-o printr-un ordin de ministru. Altfel spus, după începerea anului şcolar, când rămânea un număr mic de posturi, se mai dădeau ştim noi cum. Anul acesta se poate întâmpla, din anumite motive, să existe o catedră liberă, dar pentru ele se dau examene la fel de riguroase. Toate procedurile vor avea acelaşi grad de rigurozitate. Prefer să dau posibilitatea unor cadre didactice cu note mari să ia ore la plata cu ora decât să răsplătesc pe acele ore rămase neacoperite o clientelă politică ce nu are calitate în procesul educaţional", a mai spus Funeriu.
El a adăugat că din această toamnă vor fi obligaţi să predea un anumit număr de ore şi inspectorii generali şi adjuncţi, directorii generali şi adjuncţi, precum şi inspectorii şcolari.
"Prin ordin de ministru am decis că nu va exista o degrevare totală a celor cu funcţii de conducere, ci vor face un anumit număr de ore. Este foarte important contactul direct al acestora cu elevul şi cu părintele. Mai multe ore la plata cu ora pentru cei care doresc acest lucru şi care sunt calificaţi, în detrimentul celor slab pregătiţi. În primul meu an de mandat a fost redus cu 50-60 la sută numărul necalificaţilor. În acest an se va ajunge la mai mult. Nu pot să nu mă întreb cum ar fi fost dacă toate aceste măsuri ar fi fost luate de mai multă vreme", a mai spus ministrul Funeriu.