Nivelul de exigenţă la bacalaureatul din toamnă va fi la fel ca în prima sesiune şi vor trece examenul doar cei care au învăţat, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
"Cei care au învăţat vor lua bacalaureatul, cei care nu, nu vor lua. Nivelul de exigenţă va fi exact acelaşi ca în prima sesiunea, organizarea poate fi chiar mai bună, pentru că este a patra sesiune pe care o desfăşurăm. Totul este securizat pentru a doua sesiune a bacalaureatului, care va fi corectă, iar cei care nu au învăţat nu vor lua bacalaureatul", a spus ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Ministrul Daniel Funeriu susţine că ar fi o greşeală ca exigenţa la bacalaureatul din toamnă să scadă după un examen corect şi cinstit.
"Ar fi o greşeală să scădem standardele şi să se facă un pas înapoi după ce am arătat României că se poate să fii corect şi cinstit. Mă bucur că lumea s-a obişnuit că în acest minister lucrurile se desfăşoară corect. Elevii care nu au reuşit la examenul de bacalaureat din vară pot promova în toamnă dacă vor învăţa, dacă se vor pregăti, dacă vor munci serios. Standardele nu vor fi scăzute, iar nivelul de corectitudine va fi exact acelaşi", a mai spus ministrul Daniel Funeriu.
Şi pentru că sunt mai puţini candidaţi, inspectorii şcolari trebuie să găsească soluţii pentru a-i grupa în sălile care au sistem de supraveghere.
Examenul trebuie organizat "preponderent" în sălile dotate cu sistem de supraveghere, deşi nu există o corelare directă între prezenţa camerelor web şi numărul candidaţilor care nu au reuşit la examen, spunea recent ministrul Educaţiei.
La bacalaureatul din toamnă au fost înscrişi 106.854 candidaţi înainte de sesiunea de corigenţe din august. După corigenţă, numărul celor care s-ar putea înscrie la bacalaureat ar putea ajunge la 107.000, potrivit Ministerului Educaţiei.
La sesiunea de bacalaureat din iunie-iulie 2011 au fost înscrişi peste 212.000 de candidaţi şi s-au prezentat la examen aproape 205.000. De la probele examenului au fost eliminaţi 895 de candidaţi, care nu mai pot participa la examen în sesiunea din toamna lui 2011 şi nici la cea din vara lui 2012.
Înaintea contestaţiilor erau promovaţi 90.765 de candidaţi (44,47%). După contestaţii, ponderea celor care au reuşit la bacalaureat a crescut la 45,72%, cu 1,25% mai mult.
În 2010, la a doua sesiune a examenului de bacalaureat au fost înscrişi 71.121 de candidaţi.
Cei care speră la o a doua şansă la bacalaureat vor veni, din 22 august, la probele orale. Vor fi evaluaţi în 22-23 august la limba română, în 22-24 la limba maternă, în 23 -24 august la o limbă străină şi în 25 - 26 august la competenţele digitale obţinute în timpul studiilor.
La sfârşitul lunii august încep probele scrise, acolo unde în vară au fost cei mai mulţi picaţi la bacalaureat. Candidaţii vor fi în sălile de examen în 29 august pentru proba la Limba şi literatura română, în 30 august pentru Limba şi literatura maternă, în 31 august pentru proba obligatorie a profilului şi în 2 septembrie pentru proba la alegere a profilului şi specializării.