Racordarea la reţeaua electrică a celor aproximativ 60.600 de gospodării care nu beneficiază de acest serviciu presupune costuri de 211 milioane de euro, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul de dezvoltare al Electrica SA, Marian Geantă.
Geantă a afirmat că în mediul rural sunt 60.584 de gospodării neelectrificate, amplasate în 2.100 de localităţi. Dintre acestea, 96 de localităţi sunt complet neelectrificate.
În zonele deservite de Electrica şi de filialele companiei de stat se află 32.223 de gospodării neracordate la reţele de energie electrică, în 1.071 de localităţi.
De asemenea, în regiunile în care operează distribuitorii privaţi de energie, respectiv E.ON (Germania), CEZ (Cehia) şi Enel (Italia), sunt 28.361 de gospodării fără acces la energie, în 1.029 de localităţi.
Geantă a precizat că judeţele cu cele mai multe gospodării neelectrificate sunt Harghita, Alba şi Caraş-Severin.
"În contextual actual, Electrica nu îşi mai poate permite lucrări sociale cu timp de recuperare mare. (...) Recuperarea banilor investiţi din profiturile obţinute în urma vânzării energiei nu este, în majoritatea cazurilor, o soluţie care să răspundă cerinţelor actuale din domeniul economic. Amortizarea acestor investiţii poate ajunge până la zeci şi chiar sute de ani, vânzarea de energie electrică fiind la valori foarte reduse", potrivit datelor prezentate de Electrica.
Premierul Emil Boc anunţa la începutul anului trecut că în 2012 va fi finalizat programul de electrificare a tuturor gospodăriilor neracordate la reţeaua de energie electrică.
Calendarul anunţat iniţial de autorităţi arăta că programul ar fi trebuie să fie realizat încă din anul 2006.