Plata primelor de asigurare obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor pentru beneficiarii de ajutor social se va face de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (ANPS) direct în contul PAID care va emite poliţele de asigurare, conform unui proiect al MMFPS.
Ministerul Muncii a postat pe site un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea art.50 din Normele metodologice de aplicare a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit modificărilor aduse articolului 50 referitor la plata primelor de asigurare pentru locuinţele aflate în proprietatea familiilor, respectiv persoanelor singure beneficiare de ajutor social, aceasta "se face de către Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale direct în contul SC Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) SA, care pe baza listei cuprinzând persoanele beneficiare de ajutor social va emite poliţele de asigurare aferente acestora".
Sumele aferente plăţii primelor de asigurare vor fi achitate integral de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale şi vor fi calculate la cursul valutar stabilit de BNR pentru ziua în care Agenția Națională pentru Prestații Sociale realizează fundamentarea de credite bugetare, aceasta fiind și data de la care se încheie și devin valabile polițele de asigurare, potrivit proiectului.
Pentru plata asigurării obligatorii a locuinței, Agenția Națională pentru Prestații Sociale va încheia cu PAID protocol în care vor fi stabilite obligațiile părților, precum și modalitatea în care se realizează regularizările pentru eventualele diferențe de curs valutar față de cursul prevăzut de Legea nr.260/2008.
Pentru plata integrală a primelor de asigurare a locuinței, se va aproba majorarea sumelor reprezentând deschiderile de credite bugetare lunare cu titlu de ajutor social, cu suma care constituie primele de asigurare a locuinței.
Prima de asigurare se va deduce din suma cuvenită ca ajutor social. Suma dedusă nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social. În situația în care din prima plata a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrală reprezentând prima de asigurare, atunci deducerea se reportează și asupra drepturilor ulterioare, până la concurența valorii integrale a primei de asigurare, se mai arată în forma modificată a articolului 50, conform proiectului.
În situația în care dreptul la ajutorul social încetează înainte de recuperarea integrală a sumelor reprezentând prima de asigurare, familia, respectiv persoana singură care a beneficiat de ajutorul social are obligația de a achita diferența rămasă în termen de maximum 3 luni de la încetarea dreptului. Forma iniţială a articolului 50 nu prevedea un termen în acest sens.