Facultăţile care înscriu candidaţi la admitere fără diplomă de bacalaureat riscă să fie închise, prevedere foarte clară în legislaţia în vigoare, valabilă pentru instituţiile de învăţământ superior privat sau de stat, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat, Cătălin Baba.
El a făcut această precizare în contextul anunţului făcut săptămâna trecută de Universitatea "Apollonia" din Iaşi potrivit căruia instituţia de învăţământ primeşte candidaţi la cele trei specializări, medicină dentară, tehnică dentară şi ştiinţe ale comunicării, fără ca aceştia să fi avut diplome de bacalaureat. Condiţia impusă candidaţilor era ca aceştia să aducă respectivul act până la finalizarea anului doi de studiu.
"Acest lucru este inadmisibil. În cazul în care comisia de control al MECTS va constata că există un singur program unde au fost admişi candidaţi fără diplomă de bacalaureat acel program va fi închis", a spus secretarul de stat pentru învăţământ superior.
Potrivit legii, admiterea în învăţământul superior se face numai după promovarea bacalaureatului. Astfel, înscrirea la universităţi se face pe baza diplomei de bacalaureat sau a echivalentului acestuia, a precizat secretarul de stat.
"În cazul în care nu este respectată legea, atunci putem merge, parcurgând toate etapele legale, până la închiderea facultăţii respective", a susţinut profesorul universitar, Cătălin Baba.
Preşedintele Universităţii Apollonia din Iaşi, Vasile Burlui, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX că instituţia a renunţat la ideea înscrierii tinerilor la această universitate fără ca aceştia să aibă diplomă de bacalaureat, adăugând că era vorba despre o "simplă propunere" şi că se aştepta ca aceasta să genereze "o dezbatere serioasă despre o generaţie necăjită".