Medici de la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi au realizat o intervenţie chirurgicală intrauterină, la o femeie cu sarcină gemelară, de 20 de săptămâni, unul dintre fetuşi perfect sănătos, celălalt cu malformaţii grave, conducerea unităţii medicale susţinând că operaţia este o premieră naţională.
Directorul Maternităţii "Cuza Vodă” din Iaşi, Mircea Onofriescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că medicii unităţii au realizat o intervenţie chirurgicală dificilă, în cazul unei gravide de 21 de ani, cu 20 de săptămâni de sarcină, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Femeia risca să-şi piardă gemenii, unul dintre ei având malformaţii grave.
Unul dintre medicii care a realizat intervenţia, Dragoş Nemescu, a afirmat că între cei doi fetuşi nu exista un perete despărţitor, aceştia având placentă comună.
Mai mult, unul dintre fetuşi avea malformaţii grave şi ar fi afectat şi viaţa celuilalt fetus, perfect sănătos.
"Sarcina risca să se oprească şi să se piardă. Pentru a preîntâmpina acest lucru, s-a coagulat cordonul ombilical în cazul fetusului cu probleme. Astfel, estimăm pe viitor o evoluţie a fătului normal. Ambii rămân în uter până la naştere", a afirmat medicul Dragoş Nemescu.
Problemele în cazul sarcinii au fost descoperite în timpul unui control medical de rutină.
Astfel, medicii au constatat că unul dintre fetuşi s-a dezvoltat fără inimă, fapt care nu permitea dezvoltarea normală şi a celuilalt făt.
Fătul fără cord avea şi alte malformaţii grave, iar în cazul în care nu se recurgea la intervenţia intrauterină de deconectare a acestuia de la inima care îl ţinea în viaţă ar fi afectat şi viaţa fătului sănătos.
"S-a pătruns în cavitatea uterină cu o pensă electrică bipolară şi s-a coagulat cordonul ombilical al fătului bolnav. Astfel, fătul nu se va mai dezvolta şi nu mai poate periclita viaţa celuilalt geamăn. Sperăm că mama va naşte un copil sănătos", a explicat medicul Mircea Onofriescu.
El a spus că intervenţia, unică în România, se practică în doar câteva centre medicale din Europa.
Mircea Onofriescu susţine că astfel de cazuri sunt extrem de rare, în lume fiind întâlnit un caz la 25.000-30.000 de naşteri.