Consumatorii vor putea face alegeri în mai bună cunoştinţă de cauză şi mai sănătoase atunci când cumpără alimente, acesta fiind principalul obiectiv al noilor reguli UE de etichetare a alimentelor adoptate, miercuri, de Parlamentul European (PE).
Pe viitor, valoarea energetică, precum şi cantităţile de lipide, acizi graşi saturaţi, carbohidraţi, glucide, proteine şi sare vor trebui să fie uşor de observat pe pachetele alimentare, astfel încât consumatorii să poată identifica mai repede aceste informaţii, potrivit unui comunicat de miercuri al PE.
Raportoarea Parlamentului, Renate Sommer, care a condus negocierile cu Consiliul, finalizate printr-un acord, a afirmat în cadrul dezbaterii care a precedat votul că în ciuda diferenţelor politice şi ideologice din Parlamentul European, în pofida convingerilor ideologice la nivel naţional, s-a ajuns "la un compromis foarte bun".
"Noile reguli ar trebui să asigure informaţii mai multe şi mai bune consumatorilor, pentru ca aceştia să poată alege în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără. Mai mult decât atât, industria alimentară va trebui să beneficieze, la rându-i, ar trebui să existe mai multă stabilitate juridică, mai puţină birocraţie şi o mai bună legislaţie în general. ... acest lucru este foarte important pentru IMM-uri.(...) mai mult de 80 la sută din sectorul alimentar la nivelul UE este reprezentat de IMM-uri", a spus Renate Sommer.
Potrivit noilor reguli, valoarea nutriţională şi cantităţile de lipide, acizi graşi saturaţi, carbohidraţi, glucide, proteine şi sare, trebuie să apară într-un mod vizibil pe ambalaj, în formă de tabel, împreună şi în acelaşi câmp vizual. Toate aceste informaţii trebuie să fie raportate la 100 de grame sau 100 de mililitri. În plus, aceste informaţii ar putea fi raportate şi per porţie.
În prezent, toate ingredientele - incluzând aici substanţele alergene - trebuie să fie specificate pe etichetele alimentelor pre-ambalate. Pe viitor, va fi mai uşor pentru consumatori să observe dacă un produs conţine substanţe alergene, odată ce acestea vor fi obligatoriu subliniate în lista de ingrediente. Prin urmare, consumatorii vor găsi informaţiile despre alergeni la prima vedere.
Noile reguli prevăd, de asemenea, că informaţiile despre alergeni vor trebui făcute disponibile şi în cazul alimentelor neambalate, aşa cum este cazul mâncării vândute în restaurante sau cantine. În acest caz, statele membre pot lua măsuri în ceea ce priveşte modalitatea în care vor face disponibile aceste informaţii către consumatori.
Provenienţa anumitor alimente, cum sunt carnea de vacă, mierea, uleiul de măsline, fructele proaspete şi legumele, trebuie deja indicată pe etichete în concordanţă cu legislaţia sectorială specifică. Acest lucru a devenit deja obligatoriu acolo unde absenţa sa ar duce la inducerea în eroare a consumatorului. La solicitarea Parlamentului, această obligaţie va fi acum extinsă la carnea proaspătă provenită de la porci, oi, capre şi păsări. La doi ani de la intrarea în vigoare a noului regulament, Comisia va trebui să introducă regulile de implementare în acest scop.
Pe viitor, s-ar putea decide extinderea etichetării ţării de origine la alte categorii de alimente (cum este cazul cărnii folosite ca ingredient, al laptelui sau al alimentelor neprocesate), dar, înainte ca acest lucru să se întâmple, Comisia va trebui să deruleze evaluări de impact pentru a testa fezabilitatea şi costurile potenţiale ale unor astfel de cerinţe de etichetare.
Noile reguli vor asigura totodată că respectivii consumatori nu sunt induşi în eroare prin modul de ambalare al alimentelor, cu privire la aspectul, descrierea şi prezentarea cu ajutorul imaginilor, toate acestea urmând să fie reglementate mai strict.
De asemenea, alimentele care arată similar cu altele, dar conţin ingrediente diferite, cum este cazul alimentelor "asemănătoare brânzei" având la bază surse vegetale (denumite "alimente imitate"), vor fi uşor de identificat. Acolo unde un ingredient pe care te-ai aştepta să-l găseşti în mod normal a fost înlocuit, acest lucru va trebui să fie clar specificat pe partea din faţă a ambalajului, folosind un font proeminent lângă numele mărcii, se mai arată în acord.
Carnea tocată care conţine bucăţi de carne combinate trebuie să fie etichetată "carne formată", aceleaşi reguli urmând să fie aplicate şi în cazul "peştelui format".
Odată ce legislaţia va fi aprobată şi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, întreprinderile din industria alimentară vor avea la dispoziţie trei ani să se conformeze. Acestea vor beneficia de încă doi ani, deci cinci ani în total, pentru a respecta normele referitoare la declaraţia nutriţională. Dacă declaraţia nutriţională este făcută disponibilă voluntar în avans, aceştia vor trebui să se conformeze noilor reguli la o dată anterioară, şi anume la trei ani de la publicarea acestora.