Ambasadorul SUA a vorbit, ieri, în discursul de Ziua Independenţei, despre românii care întruchipează atitudinea promovată de Barack Obama -"Da,putem!"-, spunând că este optimist în privinţa României întrucât aceştia nu se vor lăsa învinşi de "cinismul şi inerţia celor ce se împotrivesc schimbării".
"Anul trecut, vorbeam de la acest pupitru despre aceste valori comune şi despre îngrijorarea mea cu privire la un anumit pesimism, uneori chiar cinism legat de perspectivele de schimbare şi reformă în România. Am spus că această mentalitate este concentrată în expresia «Asta e viaţa...»", a reamintit ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
El a adăugat că anul trecut a comparat atitudinea de tipul "Asta e viaţa..." cu atitudinea "Da, putem!", promovată de Barack Obama. "Sunt încântat că în ultimul an am aflat despre existenţa multor români care întruchipează această atitudine plină de speranţă", a spus el.
Ambasadorul i-a prezentat, în discursul său, pe cei şapte români care întruchipează în opinia sa această atitudine.
Este vorba despre Anamaria Hâncu şi Liana Buzea, care au lucrat la campania socială "Let’s Do It, Romania!". "Folosind Facebook şi Twitter, în septembrie 2010, aceste două tinere au mobilizat 200.000 de voluntari care şi-au petrecut o zi curăţând gunoaie în România. Ele au dovedit că scepticii s-au înşelat", a explicat ambasadorul.
De asemenea, el a menţionat-o pe Laura Ştefan, coordonatoarea programelor anticorupţie din cadrul Societăţii Academice Române.
Totodată, ambasadorul a vorbit despre Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. "El a înfiinţat numărul unic de urgenţă pentru probleme medicale. De asemenea, a susţinut ideea ca serviciilor de urgenţă să li se permită să acorde îngrijiri medicale victimelor. Eforturile sale au asigurat modernizarea serviciilor de urgenţă şi salvarea a nenumărate vieţi în România, graţie unei atitudini încrezătoare şi dorinţei de schimbare", a spus ambasadorul.
Un alt exemplu dat de ambasador a fost cel al sergentului major Laurenţiu Şerban, care a trecut peste pierderea unui picior în luptele din Afganistan, declarând că "ce nu te omoară te face mai puternic".
"După ce s-a întors din misiunea îndeplinită alături de camarazii săi, soldaţi şi aliaţi NATO, Şerban a început să ofere consiliere altor persoane care i-au pierdut pe cei dragi sau militarilor care au fost răniţi. Povestea sa a fost prezentată de Discovery şi inspiră oameni pe care el nu îi cunoaşte", a povestit ambasadorul.
El i-a menţionat de asemenea pe Marcelus Suciu, care a revenit în România după ani petrecuţi în SUA şi a adus cu el o serie de inovaţii în materie de afaceri, programe guvernamentale şi fundaţii caritabile şi pe Anca Harasim, director executiv al Camerei de Comerţ Americane din Bucureşti.
"Sunt atât de optimist în privinţa acestei ţări pentru că există mii de alţi oameni precum aceştia şapte, iar ei nu se vor lăsa învinşi de cinismul şi inerţia celor care se împotrivesc schimbării. Revoluţionarii americani şi români şi-au jertfit vieţile pentru ca noi să ne putem bucura de binecuvântările libertăţii. Tot ce putem face este să le cinstim sacrificiul fiind optimişti şi hotărâţi", a spus Gitenstein, la finalul discursului rostit la ceremonia de Ziua Independenţei.