vineri, 27 mai 2011 - Anul XVI, nr. 123 (4721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke Attila: Un singur spital privat a fost clasificat în clasa a II-a, 50 în clasele a IV-a şi a V-a

Un singur spital privat a fost clasificat în categoria a II-a, alte 50 în categoriile a IV-a şi a V-a, în timp ce nouă nu au fost clasificate, din totalul celor 66 de unităţi sanitare particulare care vor să primească bani publici, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

"Din totalul celor 94 de spitale private care funcţionează în România cu autorizaţie, 66 au cerut să fie clasificate, adică să primească bani publici pentru anumite servicii. Din cele 66, unul s-a clasificat la categoria a II-a cu plan de conformare. Este vorba despre Spitalul clinic «Pelican» din Oradea, care de ani de zile are activitate universitară, dar cu plan de conformare. Alte 11 spitale private sunt de categoria a IV- a, 39 la categoria a V-a, iar nouă nu au fost clasificate. Alte şase trebuie să facă plan de conformare", a spus ministrul Sănătăţii.

În Bucureşti, Spitalul Medlife a cerut clasificare pentru categoria a III, dar a primit categoria a IVa, pentru că nu are zece linii de gardă, ci doar şase, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Euroclinic şi Delta Health Care au fost incluse tot în această categorie, dar cu plan de conformare. CMU "Regina Maria" a fost clasificat la categoria a V-a , în timp ce CMU din strada Clucerului este neclasificabil pentru că are numai chirurgie pe diferite specialităţi.

Noul spital de Oftalmologie Europe Eye şi Spitalul Clinic de angiografie şi terapia endovasculară au cerut categoria a V-a, categorie pe care au primit-o.

Clasificarea spitalelor private se face după aceleaşi criterii ca şi spitalele publice, a spus Cseke Attila, care a a dăugat că dacă vor bani publici spitalele private trebuie să solicite clasificarea într-o anumită categorie.

"Foarte important este că această clasificare nu este o soluţie închisă. Oricând, dacă spitalele avansează atât ca dotare, ca linii de gardă, sau extind activitatea şi la alte specialităţi, oricând pot solicita încadrarea într-o clasă superioară", a susţinut ministrul Sănătăţii.

 

Lipsurile spitalelor private, legate de unele domenii de activitate sau structuri

Potrivit acestuia, cele mai mari lipsuri ale spitalelor private, care nu permit clasificarea pentru moment în categoriile superioare, sunt legate de unele domenii de activitate sau structuri.

"De exemplu, pentru clasa a IV-a se cere să existe anumite specialităţi, cum ar fi medicină internă, pediatrie, obstetrică -gineocologie şi chirurgie generală. Mai există problema procentajelor cerute legat de numărul total al bolnavilor care vin din alte zone. De exemplu, la clasa a II-a numărul pacienţilor din alte judeţe trebuie să fie de cel puţin cinci la sută. Nu este o condiţie pentru funcţionarea spitalelor, ci numai pentru clasificare", a explicat ministrul.

Ministerul Sănătăţii a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că sunt cereri în scopul clasificării din partea spitalelor private care vor să aibă contract cu casa de asigurări de sănătate.

 

Cele cinci categorii de clasificare

Conform legislaţiei în vigoare, până la 1 iunie, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare de stat, dar şi private care vor să primească bani publici trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele cinci categorii de clasificare.

Spitalele de categoria V, cu nivel de competenţă limitat, sunt cele care asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paliative.

Spitalele de categoria IV, cu nivel de competenţă bazal, sunt cele care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Spitalele de categoria III, cu nivel de competenţă mediu, sunt unităţile care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil), cu nivel de competenţă înalt, sunt cele care deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.

Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă foarte înalt, sunt cele care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke Attila: Un singur spital privat a fost clasificat în clasa a II-a, 50 în clasele a IV-a şi a V-a.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke Attila: Un singur spital privat a fost clasificat în clasa a II-a, 50 în clasele a IV-a şi a V-a0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei