Medicii de familie şi cei din maternităţi sunt obligaţi să asigure vaccinarea corectă a copiilor şi să introducă datele în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, metodologia de raportare on-line fiind instituită începând cu 1 iunie, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.
Astfel, medicii din maternităţile şi din cabinetele medicale de familie, indiferent de forma de organizare a asistenţei medicale în cadrul sistemului public sau privat şi indiferent de casa de asigurări sociale de sănătate cu care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale, au obligaţia de a asigura vaccinarea corectă a copiilor şi de a introduce în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări datele privind vaccinările efectuate în cadrul Programului Naţional de Imunizări.
Furnizorii de servicii medicale trebuie să introducă datele în registru începând cu 1 iunie, astfel încât până la 31 decembrie, medicii de familie să facă raportările privind vaccinările copiilor născuţi după 1 iunie 2007, înscrişi pe listele proprii.
În perioada de implementarea Registrului Electronic Naţional de Vaccinări, până la 31decembrie 2011 va fi utilizată metodologia actuală de raportare a efectuării vaccinărilor.
Potrivit MS, Registrul Electronic Naţional de Vaccinări este în proprietatea şi administrarea Institutului Naţional de Sănătate Publică prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, coordonatorul tehnic naţional al Programului Naţional de Imunizări.
Registrul Electronic Naţional de Vaccinări reprezintă baza tehnică de date privind vaccinările copiilor şi adolescenţilor din România, structurată pe înregistrări individuale, cu asigurarea confidenţialităţii datelor cu caracter personal. Baza de date va fi actualizată lunar de medicii de familie şi de cei din maternităţi, informaţiile noi fiind introduse până la data de 5 a fiecărei luni.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile va transmite lunar datele înregistrate din judeţele arondate centrelor regionale de sănătate publică din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara precum şi Direcţiei de Sănătate publică şi control în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii.
Costurile legate de instalare, mentenanţă şi administrare a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică sunt suportate din sumele prevăzute în bugetul MS şi alocate Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru finanţarea programului naţional de sănătate I.2.1.