Ministerul Dezvoltării propune ca serviciile de ordine publică, salvamar şi lucrările de canalizare şi alimentare cu apă în zona litoralului să nu mai fie finanţate de la bugetul statului ci din cel al primăriilor pe a căror rază teritorială se află plajele respective.
Propunerea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care vizează modificarea OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.
În prezent, legea obligă autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se află plaje cu destinaţie turistică să asigure serviciile de tip salvamar şi posturi de prim ajutor, lucrări de canalizare şi alimentare cu apă până în zona limitrofă plajei cu destinaţie turistică şi să asigure ordinea publică. Finanţarea este asigurată de la bugetul de stat şi din alte surse, potrivit legislaţiei în vigoare.
"Sursele de finanţare pentru realizarea obligaţiilor prevăzute (...) sunt asigurate de la bugetul local al unităţilor administrativ teritoriale pe a căror rază teritorială se află plaje cu destinaţie turistică şi din alte surse legal constituie", se arată în proiect.
Proiectul mai prevede ca, prin excepţie de la prevederile OUG 19/2006, pentru anul 2011 modalitatea de amplasare a construcţiilor şi dotărilor aferente plajelor cu destinaţie turistică se aprobă prin ordin comun al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi ministrului Mediului şi Pădurilor, în termen de 20 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
Autorii documentului notează că deşi sezonul turistic estival a debutat la 1 mai, modalitatea de alocare a fondurilor destinate funcţionării publice de salvare acvatică - salvamar şi a posturilor de prim ajutor "nu este riguros reglementată".
"Autorităţile administraţiei publice locale care au pe raza lor teritorială plaje de pe litoralul maritim, autorităţile publice locale şi agenţii economici care au în administraţie plaje, ştranduri, parcuri acvatice sau porturi de agrement nautic sunt obligaţi să înfiinţeze servicii publice de salvare, posturi de salvare şi posturi de prim ajutor. Litoralul românesc a fost pentru multă vreme o destinaţie turistică estivală favorită, atât pentru români, cât şi pentru turiştii din Europa de vest, dar în ultimii ani a pierdut o mare parte din interesul turiştilor străini şi nu a reuşit să se relanseze şi să concureze cu zone turistice de litoral din regiune", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Unul dintre motivele care au dus la această situaţie a fost faptul că tot ceea ce s-a realizat sub controlul şi administrarea statului a fost preluat ulterior de sute de întreprinderi comerciale mici sau medii "aproape fără legătură între ele".
"Cu proprietatea fragmentată, o multitudine de actori implicaţi şi fără o direcţie strategică clară privind dezvoltarea economică, socială şi teritorială, staţiunile de pe litoral nu au reuşit să răspundă pieţelor de profil în schimbare. Astfel, acestea au avut de suferit din toate punctele de vedere - atât economic şi social, cât şi în privinţa calităţii mediului natural şi construit. Dezvoltarea societăţii de consum şi în special a turismului de week-end au favorizat o concentrare fără precedent a activităţilor comerciale pe plajă, ducând la construirea unor dotări necorespunzătoare", se precizează în nota de fundamentare.
Totodată, amplasarea necontrolată a diferitelor tipuri de construcţii a creat situaţii în care accesul maşinilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă (salvare, pompieri, poliţie) pe plajă este îngreunat sau chiar blocat.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, modul de amplasare a construcţiilor şi dotărilor aferente plajelor din ultimii ani nu a respectat normele de protecţie a mediului sau a patrimoniului.
"Spre exemplificare, plaja Belona de la Eforie Nord, unde atât patrimoniul natural cât şi construit (monument istoric de clasă A) au fost agresate prin amplasarea unor construcţii improvizate care degradează aspectul zonei. Presiunea agenţilor economici şi nu în ultimul rând al locuitorilor din această zonă asupra plajelor turistice ale litoralului Mării Negre a generat şi este pe cale să genereze iniţiative care nu vizează decât interese economice imediate şi punctuale, compromiţând astfel dezvoltarea durabilă şi competitivă", se arată în document.
În nota de fundamentare se precizează că până la momentul actual nici o plajă cu destinaţie turistică nu a fost amenajată unitar şi echipată corespunzător, fapt care duce la scăderea atractivităţii turistice şi la funcţionarea defectuoasă a construcţiilor cu funcţiuni de servicii şi utilităţilor aflate pe plajele, afectând condiţiile de igienă şi sănătate publică.
Ministerul a mai elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, care prevede că persoanele specializate, angajate de serviciile publice de salvamar sau în cadrul structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică situate în localităţle riverane Mării Negre, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj, dacă au un stagiu de cotizare de minimum 6 luni în ultimele 12 luni premergătoare datei înregistrării cererii.