Reducerea TVA şi a altor taxe va fi posibilă doar pe termen lung, odată ce România va îmbunătăţi colectarea şi administrarea în sistemul fiscal, a declarat ieri şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care crede că acest scenariu va fi posibil în următorii 5 sau 10 ani.
"Nu văd spaţiu suficient pentru 2012 (pentru reducerea taxelor - n.r.), când deficitul bugetar trebuie să scadă la sub 3% din PIB, să existe reduceri substanţiale la taxe, pentru că acest lucru ar presupune măsuri severe pe partea de cheltuieli, care cred că nu sunt posibile. Trebuie să fim realişti în această privinţă", a spus Franks, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă este posibilă reducerea TVA şi a cotei unice în 2011.
El a precizat că reprezentanţii FMI au transmis autorităţilor române să păstreze cât mai multă stabilitate pentru anul 2011 şi 2012, iar acestea au fost de acord.
"În timp, în următorii 5 sau 10 ani, sper ca România să aibă o mai bună colectare a taxelor şi să crească eficienţa administrării, pentru a putea avea loc de reduceri de TVA, de contribuţii sociale şi să poată să raţionalizeze şi alte taxe", a mai spus oficialul FMI.
Franks a mai spus că România are nevoie de un sistem mai simplu de taxe, mai realist, iar acest obiectiv poate fi atins doar dacă vor exista acţiuni pentru a îmbunătăţi colectarea taxelor, inclusiv prin ridicarea la suprafaţă a economiei subterane.
Sunt necesare mai multe date fiscale înainte de reducerea contribuţiilor sociale
FMI şi Guvernul au convenit că trebuie analizate mai multe date fiscale înainte de o decizie privind scăderea contribuţiilor sociale, a declarat ieri Franks, care a adăugat că de performanţa fiscală depinde şi creşterea salarială în sectorul bugetar în 2012.
"Am agreat cu Guvernul că este nevoie să vedem mai multe date privind situaţia fiscală, care să demonstreze că este loc pentru reduceri ale contribuţiilor sociale. Cheia este să te asiguri că ai suficienţi bani atât pentru 2011, cât şi pentru 2012, ca să poţi reduce contribuţiile sociale sau să iei altfel de măsuri", a spus Franks într-o conferinţă de presă.
De performanţa fiscală a României din perioada următoare vor depinde şi majorările de salarii promise în sectorul bugetar, astfel încât remuneraţiile se apropie de nivelul anterior reducerii cu 25%, în iunie 2010.
"Cu cât scade mai mult numărul angajaţilor, cu atât mai mult loc va fi pentru creşteri de salarii. Este prematur să speculăm cât de mult spaţiu va fi în bugetul de anul viitor pentru creşteri de salarii, dar cred că lucrurile se îndreaptă în direcţia cea bună pentru a crea spaţiu suplimentar în această zonă", explicat Franks.
El a arătat că la discuţiile privind bugetul pe 2012 va fi analizat şi cât spaţiu va rămâne pentru creşteri de salarii.
Liberalizarea preţurilor la gaze, până în 2013 pentru companii şi între 2013-2015 la populaţie
Preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei, a declarat ieri şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.
"Decizia a fost ca preţurile să fie ajustate în timp, într-o primă fază pentru companii şi mai târziu pentru consumatorii casnici. Pentru companii, decizia a fost ca ajustarea să se producă gradual, până în 2013, iar pentru cei casnici, ulterior, până în 2015", a spus Franks.
Anterior el a menţionat că autorităţile se vor alinia definiţiei europene privind consumatorii casnici şi categoriile pentru care se acordă subvenţii.
De asemenea, şeful misiunii Comisiei Europene în România, Istvan Szekely, a arătat că în perioada următoare va trebui stabilite formulele de liberalizare a preţurilor.
(10 mai 2011, 11:10:07
Criza e pe capul nostru demult
În loc de-o pâine am avut o bucăţică
Deci împotriva cărei crize să mă revolt ?
Mâncarea din farfurie seamănă c-o autopsie
Nu mai avem valori , doar apetituri comune
Dac’am fi fost în criză am fi avut o depresie
Vecină cu cea mai neagră şi dură amărăciune
Nu protestăm ! ( asta-i cel mai rău , de departe )
Lăcustele portocalii huzuresc în societate
Ciocu’ mic ! românul (încă) mai poate să suporte
Petice de speranţe că .. ( încă ) se mai poate !