Premierul Boc a declarat că nu este îngrijorat că tableta iPad îi poate crea probleme de securitate, susţinând că nu foloseşte decât date publice care nu prezintă pericol pentru siguranţa naţională, şi şi-a prezentat adresa de e-mail, arătând că este folosită doar pentru comunicări în interes public
Într-o conferinţă de presă susţinută, ieri, la Palatul Victoria, şeful Guvernului a fost întrebat de jurnalişti dacă a aflat de discuţiile din Statele Unite privind securitatea tabletelor PC şi dacă este îngrijorat de această situaţie. Premierul a răspuns însă că nu are motive de îngrijorare, deoarece datele pe care le utilizează sunt publice.
"Datele mele pe care le am pe tabletă sunt date publice, aşa că nu prezintă pericol pentru siguranţa naţională. Din acest punct de vedere, pot să utilizez fără niciun fel de problemă tableta, iar căsuţa poştală este o căsuţă utilizată pentru a comunica în interes public", a spus Boc.
Întrebat de presă care este adresa sa de e-mail, Boc a răspuns: emilboc09@yahoo.com.
"Sigur că toate aceste instrumente de comunicare sunt utilizate doar în interes public", a adăugat Boc.
Surse apropiate premierului au declarat, la sfârşitul anului trecut, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc şi-a achiziţionat o tabletă iPad, pe care o foloseşte pentru a se documenta atât la biroul de la Palatul Victoria, cât şi pentru a pregăti răspunsurile la conferinţele de presă sau la discursurile din Parlament. El şi-a achiziţionat echipamentul după ce, aflat în Statele Unite, a vizitat un magazin Apple.
Apple, Google şi alte patru companii trebuie să răspundă la mai multe întrebări din partea unor congressmani americani, care vor să afle dacă produsele lor încalcă dreptul la viaţă privată al utilizatorilor prin urmărirea, stocarea şi transmiterea de date referitoare la locaţia acestora, transmite Bloomberg.
Un număr de cinci congressmani republicani au trimis scrisori companiilor pentru a afla informaţii, referitoare la cum sunt stocate datele privind locaţia utilizatorilor, cum pot fi accesate şi dacă sunt transmise unor terţe părţi, a anunţat comisia pentru energie şi comerţ din Camera Reprezentanţilor.
Un raport realizat de doi cercetători americani a avertizat în această lună că iPhone-urile şi iPad-urile produse de Apple conţin un fişier care înregistrează detaliat locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani.
După publicarea raportului, autorităţile de reglementare din Franţa, Germania, Italia şi Coreea de Sud au lansat investigaţii.
Wall Street Journal a relatat săptămâna trecută că Google şi Apple strâng informaţii despre locaţia utilizatorilor pentru a dezvolta baze de date capabile să indice cu precizie, prin intermediul telefonului mobil, locul în care se află o persoană.
În cazul Google, potrivit unor noi cercetări ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a înregistrat locaţia la fiecare câteva secunde şi a transmis datele către Google de cel puţin câteva ori la fiecare oră. În plus, softul Android a transmis inclusiv numele, locaţia şi intensitatea semnalului reţelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului.