ANI verifică averea lui Adi Minune şi sesizează ANAF, constatând că există diferenţe de peste 100.000 de euro între veniturile dobândite şi cele realizate în perioada mandatului de consilier local la CL Ştefăneştii de Jos, precum şi că a făcut tranzacţii bancare suspecte de 800.000 de euro.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul lui Simionescu Adrian, cunoscut sub numele de Adi Minune, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, în urma evaluării averii dobândite în perioada iulie 2008 - decembrie 2010, că există unei diferenţe semnificative, în cuantum de 432.979,08 lei (104.265,18 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatului său, se arată într-un comunicat de marţi al ANI.
Totodată, ANI a constatat şi că Adi Minune a făcut "tranzacţii bancare suspecte" în valoare de 455.323 de euro şi, respectiv, de 344.208 de euro, în sensul prevederilor articolelor 6 şi 8, litera k din Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.
În urma verificării, inspectorii de integritate au stabilit şi că există elemente privind posibila încălcare de către Adi Minune a obligaţiilor fiscale privind veniturile din activităţi comerciale, din salarii şi din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi că s-au încălcat dispoziţiile privind declararea în termenul legal, în vederea impozitării, a dobândirii unui teren arabil în suprafaţă de 5.000 mp, situat în extravilanul comunei Afumaţi, achiziţionat la data de 23 august 2010.
"În temeiul art. 12, alin. (1) și alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 15.11.2010, cu privire la faptul că domnul Simionescu Adrian, în exercitarea mandatului de Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Comunei Ştefăneştii de Jos (Judeţul Ilfov), ar fi acumulat, în perioada iulie 2008 – decembrie 2010, împreună cu familia, o avere care depăşeşte veniturile realizate", notează ANI în comunicatul citat.
Adrian Simionescu este, în prezent, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Ştefăneştii de Jos, mandatul său pentru perioada 2008 - 2012 fiind validat în 9 iulie 2008.
Agenţia Naţională de Integritate a extins evaluarea şi asupra averii soţiei lui Adrian Simionescu, Ecaterina Simionescu, a fiului, Florentin Adrian, precum şi a fiicelor, Adriana Florentina şi Silvia Claudia.
În 31 martie 2011, Adrian Simionescu a fost înştiinţat de către ANI, printr-o scrisoare recomandată pentru care există confirmare de primire în 4 aprilie, despre cele constatate, fiind invitat să prezinte un punct de vedere în acest sens.
Adrian Simionescu a venit la sediul ANI în 7 aprilie, pentru a prezenta un punct de vedere privind diferenţa semnificativă constatată, însă nu a prezentat "informaţii relevante, date concludente sau înscrisuri care să justifice provenienţa sumelor de bani obţinute în perioada deţinerii funcţiei publice".
În urma celor constatate, ANI a întocmit un raport de evaluare şi a dispus sesizarea Comisiei de Cercetare, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatului de consilier local, pentru perioada iulie 2008 - decembrie 2010, de către Adrian Simionescu, precum şi constatarea stării de incompatibilitate.
Totodată, ANI a decis sesizarea Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, pentru verificarea tranzacţiilor suspecte, precum şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru stabilirea obligaţiilor fiscale privind veniturile din activităţi comerciale, din salarii şi din drepturi de proprietate intelectuală realizate de Adrian Simionescu.
ANI a sesizat şi Primăria comunei Afumaţi, în vederea aplicării dispoziţiilor articolului 254, alineatul 5 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
"Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă", precizează ANI.