România şi Republica Moldova vor colabora pentru prevenirea şi combaterea traficului de substanţe psihotrope, protocolul dintre cele două ţări fiind semnat, ieri, de miniştrii de Interne Traian Igaş şi Alexei Roibu.
Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Alexei Roibu, a subliniat importanţa protocolului, afirmând că acesta reprezintă "o conjugare a eforturilor comune şi a dorinţei reciproce de a avea o bază normativă comună" şi un mecanism eficient în domeniul traficului de droguri.
"Acest protocol permite structurilor specializate din cele două ministere să asigure o interacţiune calitativă. (...) România este susţinătorul de bază al ţării noastre în dialogul cu UE privind liberalizarea vizelor şi mizăm şi în continuare pe sprijinul dat", a declarat Roibu.
La rândul său, ministrul Traian Igaş a spus că documentul reprezintă un element concret al întăririi relaţiilor dintre cele două state, invitându-l pe Roibu la cea de a opta reuniune a miniştrilor de Interne din statele membre ale organizaţiei cooperării economice a Mării Negre (OCEMN).
"Noul document reglementează conlucrarea între ministerele noastre pe mai multe paliere. Astfel, în contextul prevenirii şi combaterii traficului de droguri vor exista schimburi de date şi de experienţă pentru experţii noştri, astfel încât împreună să luptăm cât mai eficient împotriva acestui fenomen deosebit de periculos pentru societate", a spus Igaş.
Totodată, Traian Igaş l-a asigurat pe Alexei Roibu "de întreaga disponibilitate în a oferi pe mai departe un sprijin consistent în procesul de reformă în care este angrenat Ministerul Afacerilor Interne".
"Ne-am propus ca activităţile noastre viitoare să fie orientate ca şi până în prezent spre o cooperare care să contribuie la eforturile de combatere a criminalităţii organizate migraţiei ilegale, a traficului de persoane, de stupefiante şi implicit la asigurarea securizării frontierei externe a UE", a mai spus Igaş.
În cadrul discuţiilor de ieri cei doi miniştri au stabilit şi continuarea a două proiecte ce vizează crearea unei magistrale de comunicaţii Bucureşti-Chişinău, respectiv îmbunătăţirea serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare tip SMURD acordate populaţiei din zona transfrontalieră România-Republica Moldova-Ucraina.