Portul Constanţa este verificat, ieri, de poliţişti şi jandarmi, împreună cu inspectori de la Garda Financiară şi vameşi, fiind controlate documentele vamale, sistemele de depozitare, transfer şi măsurare, pentru depistarea celor care introduc şi distribuie ilegal mărfuri în zona portuară.
"Scopul acţiunii comune constă în verificarea documentelor privind autorizarea şi funcţionarea antrepozitelor vamale, legalitatea utilizării sistemelor de depozitare, transfer şi măsurare. Totodată, va fi verificată legalitatea privind provenienţa produselor energetice deţinute şi eliberarea acestora din antrepozite", se arată într-un comunicat de presă de ieri al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Controalele vizează infracţiuni ce prejudiciază bugetul de stat şi subminează economia naţională prin introducerea şi distribuirea ilegală de mărfuri în zona porturilor de la Marea Neagră.
Totodată, autorităţile urmăresc prevenirea şi combaterea neachitării taxelor şi impozitelor aferente operaţiunilor comerciale şi destructurarea grupurilor infracţionale specializate în infracţiuni de crimă organizată.
Acţiunea din Portul Constanţa este sprijinită şi de Biroul Român de Metrologie Legală, precizează MAI.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul lunii februarie, că nici o vamă nu trebuie să rămână necontrolată, văzând ce s-a întâmplat până acum, şeful statului menţionând că Portul Constanţa trebuie să fie, şi este, o prioritate.
Tot atunci, şeful DNA, Daniel Morar, afirma că i se pare nefiresc sau nejustificat statistic faptul că într-o zonă în care este port nu există dosare penale, Portul Constanţa fiind o zonă cu potenţial criminologic, procurorul răspunzând unei întrebări privind o anchetă în acest loc.
Daniel Morar a susţinut că poate fi vorba de o pasivitate a procurorilor constănţeni, care ar trebui să aibă o activitate proactivă.
"Mie mi se pare oarecum nefiresc sau nejustificat statistic ca într-o zonă care cuprinde principalul port al ţării ş.a.m.d. ... unde avem Dunăre, să nu avem dosare, pentru că nu cred ca asta înseamnă că nu avem activitate infracţională", afirma Daniel Morar.