Feroviarii aşteaptă să fie convocaţi la discuţii, la începutul săptămânii viitoare, de reprezentanţii administraţiei CFR care să le promită că în şedinţa de Guvern din 23 martie se vor aproba bugetele celor trei companii feroviare, în caz contrar ameninţând cu greva generală pe termen nelimitat.
"Nu mai avem încredere în guvernanţi, este anormal că au amânat aprobarea bugetelor. Este posibil să fi fost şi agenda de azi foarte încărcată, s-ar putea să nu fi avut nici timpul necesar, probabil că în următoarea şedinţă de Guvern le vor aproba, altfel declanşăm greva generală", a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial.
Frăţică a precizat că aşteaptă o convocare, luni sau marţi, din partea conducerii CFR Călători şi CFR SA pentru a primi o promisiune că se vor aproba bugetele săptămâna viitoare şi că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, se va declanşa greva generală, existând mandat din partea membrilor de sindicat în acest sens.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a venit la şedinţa de ieri a Guvernului cu proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe acest an al CFR Călători, dar a solicitat amânarea dezbaterii, motivând că doreşte să prezinte spre aprobare bugetele tuturor companiilor feroviare.
"Ministrul a venit în şedinţă cu bugetul CFR Călători, dar a solicitat totodată amânarea discuţiei, spunând că doreşte să prezinte spre aprobare simultană bugetele tuturor companiilor feroviare", au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la şedinţă.
Feroviarii au oprit lucrul, miercuri dimineaţă, şi două ore au fost în grevă de avertisment, timp în care circulaţia pe calea ferată a fost blocată, iar trenurile de călători au staţionat în gări sau pe traseu.
Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că dacă nu vor fi semnate contractele colective de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură, în maxim cinci zile, conform prevederilor legale, poate fi declanşată greva generală.
Sindicaliştii nu s-au înţeles cu reprezentanţii companiilor feroviare în cazul încheierii noilor contracte colective de muncă, astfel că au decis să respecte calendarul protestelor anunţate. Aceştia spun că nu acceptă diminuarea salariilor şi nici disponibilizări colective.
Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial a declarat că protestul are loc pentru că nu au fost semnate contractele de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură.
Contractele colective de muncă au expirat la 31 ianuarie.