Guvernul a redus perioada de adopţie a unui copil, stabilind ca un copil cu părinţi necunoscuţi să poată fi adoptat la 30 zile după obţinerea certificatului de naştere, iar un copil aflat în îngrijirea statului să fie adoptabil după un an în care părinţii se arată dezinteresaţi de situaţia acestuia.
Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat că Guvernul a decis, "la cererea primului-ministru", să menţină reglementările în vigoare privind adopţiile internaţionale, fiind astfel modificate doar procedurile legate de adopţiile interne.
Conform secretarului de stat din Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, în baza modificărilor decise de Guvern, un copil cu părinţi necunoscuţi va putea fi adoptat la 30 zile după obţinerea certificatului de naştere, iar un copil aflat în îngrijirea statului va fi considerat adoptabil după un interval de un an în care părinţii se arată dezinteresaţi de situaţia acestuia.
Va fi introdusă şi proba ADN în cazul persoanelor care recunosc un copil rezultat dintr-o relaţie extraconjugală, în vederea adopţiei.
Perioada de adopţie şi postadopţie va fi monitorizată de către autorităţi timp de doi ani.
Secretarul de stat ORA a arătat că prin aceste modificări se urmăreşte creşterea numărului de copii adoptabili.
Datele prezentate de acesta relevă că numărul mediu al adopţiilor a urcat în ultimii doi ani la 1.700, de la media anterioară de 1.200, dintr-un număr total de circa 67.000 copii aflaţi în sistemul de protecţie. Din totalul acestor copii, 22.000-23.000 copii se află în centre de plasament, iar 20.000 beneficiază de suportul asistenţilor maternali.
Întrebat de jurnalişti dacă o familie de români stabilită în altă ţară poate adopta acum un copil din România, secretarul de stat a precizat că aceasta este posibil numai respectând procedurile adopţiei internaţionale.
"Nu, numai pe etapele adopţiei internaţionale. În România, nu. În România sunt nişte clauze foarte clare: trebuie să aibă domiciliul aici, reşedinţa aici sau să facă dovada că domiciliază de un an în România", a spus Panait.
În 12 octombrie 2009, Oficiul Român pentru Adopţii a trimis spre aprobare Guvernului un memorandum privind redeschiderea adopţiilor internaţionale, această măsură putând fi luată doar în cazurile în care adopţia naţională a eşuat în rânduri repetate.
Conducerea ORA preciza atunci că memorandumul trimis Guvernului a fost "un material neutru", prin care s-a cerut un punct de vedere.
Executivul a anunţat însă că documentul în care s-a propus redeschiderea adopţiilor internaţionale a reprezentat un punct de vedere al ORA şi nu a fost însuşit de Cabinetul Boc.
Ulterior, în decembrie 2009, Oficiul Român pentru Adopţii a supus dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, care prevede deschiderea parţială a adopţiei internaţionale, fiind permisă românilor care sunt stabiliţi în străinătate.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 23 aprilie 2010, la Bruxelles, că legea privind adopţiile nu se va schimba, "cel puţin" atât timp cât va fi el preşedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face "la Bruxelles şi nu numai".
La începutul acestui an, plenul Parlamentului European a dezbătut o iniţiativă a 62 de eurodeputaţi pentru redeschiderea adopţiilor internaţionale la nivelul UE, România fiind menţionată aproape în exclusivitate în criticile aduse legislaţiei care nu permite adopţii internaţionale.