Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2011 - Anul XVI, nr. 56 (4654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medici: Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate

 

 

Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate, în schimb, netratată corect, boala evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adăuga complicaţii, precum suicid sau consum de substanţe, spun medicii.

Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra funcţionalităţii pacientului, scăderea productivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi, în cazuri severe, pierderea dorinţei de a trăi.

 

Prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi

La nivel global, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de oameni. În Europa se estimează că 50 de milioane de persoane suferă de această boală.

În prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare.

Prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi, prezentând o creştere semnificativă odată cu vârsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbaţi.

 

"Nu eşti singură. Nu eşti singura!"

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Liga Română pentru Sănătate Mintală, cu sprijinul companiei AstraZeneca, au lansat, marţi, programul "Nu eşti singură. Nu eşti singura!", care îşi propune să atragă atenţia asupra impactului pe care această suferinţă îl are în ceea ce priveşte calitatea vieţii, dar şi să semnaleze faptul că poate fi tratată.

Obiectivul programului vizează informarea despre depresie, pentru ca pacienţii să recunoască din timp manifestările acestei boli şi să se adreseze medicului psihiatru.

"Depresia se poate vindeca, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidenţierea tipului depresiei, în special diferenţierea între depresia unipolară şi cea bipolară şi iniţierea unui tratament specific. Tratamentul se adresează cauzei, adică dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central, şi nu efectului, de aceea persoana afectată nu are de ce să se teamă", a spus miercuri, într-o conferinţă, Mirela Manea, medic psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucureşti.

 

Depresia, întâlnită cel mai frecvent la 32 de ani

Depresia poate să apară la orice vârstă, însă la 32 de ani este cea mai frecvent întâlnită.

"Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate, de la «a ne fi ruşine să recunoaştem», la o abordare proactivă. Depresia nu este exclusiv o boală a femeilor, dar este întâlnită mult mai frecvent în rândul acestora, de aici motto-ul programului «Nu eşti singură. Nu eşti singura!», a spus conferenţiar doctor Cătălina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Netratată corect, depresia evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adăuga complicaţii, precum suicid, consum de substanţe, a adăugat medicul Cătălina Tudose.

"Deşi este frecvent întâlnită, lucru confirmat de studii epidemiologice desfăşurate în România, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat şi tratat. Recunoaşterea şi tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativă a publicului", a spus Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia".

În România, printre aspectele particulare ale diagnosticului şi tratamentului pacienţilor cu depresie se numără dificultatea acestora de a discuta despre problemele lor emoţionale şi tendinţa de a solicita ajutor doar pentru probleme de natură fizică, reticenţa de a se adresa direct medicului specialist psihiatru, din teama de stigmatizare, ignorarea bolii pentru o perioadă lungă de timp, cât şi lipsa de reacţie a familiei, prietenilor, colegilor şi adesea a tuturor celor din jur, au mai spus specialiştii psihiatrii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medici: Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate.
 Vizualizări articol: 967 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medici: Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei