Guvernul a discutat ieri proiectul unui act normativ care va permite autorităţilor să confişte pe loc, doar pe baza unei minime analize, marfa în cazul căreia există indicii că ar conţine substanţe psihotrope de genul etnobotanicelor, înainte de efectuarea unei verificări amănunţite de laborator
Proiectul a fost analizat în şedinţa de ieri a Executivului, în primă lectură, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
"Proiectul, realizat după modelul Poloniei, va introduce o nouă definiţie a noţiunii de substitut al drogurilor şi va acorda autorităţilor posibilitatea de a ridica pe loc marfa în cazul căreia se consideră că are efecte psihotrope. Constatarea va putea rezulta dintr-o minimă analiză, iar marfa va putea fi ridicată pe loc, înaintea analizei de laborator", au arătat sursele.
În urmă cu o săptămână, Guvernul a decis ca magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către ministerele de resort, urmând ca în paralel să fie intensificate acţiunile de control ale autorităţilor, au declarat, atunci, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.
Guvernul a decis să recurgă la această procedură după ce a constatat că nu poate interzice o substanţă chimică a cărei formulă poate fi modificată uşor prin adăugarea altui element chimic permis de lege.
Premierul Emil Boc a declarat ulterior că fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialiştii informând Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanţe este nelimitată.
Premierul a mai arătat că se intenţionează elaborarea unui act normativ pentru interzicerea produselor etnobotanice după modelul aplicat de către autorităţile poloneze.
În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.
În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.
Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise.