Mita era denumită "coffee" şi era "tradiţie" la Vama Albiţa, astfel că poliţiştii de frontieră o primeau de la aproape fiecare trecător sau comerciant şi dacă nu cereau, sumele primite fiind între 10 lei şi 100 de euro, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă.
Procurorii anticorupţie notează în referat că la Vama Albiţa se respecta "tradiţia", ca şi în celelalte puncte vamale cercetate până în prezent, astfel că poliţiştii de frontieră primeau mită de la aproape fiecare trecător sau comerciantşi dacă nu o cereau.
La Vama Albiţa, mita era denumită "coffe", iar sumele pe care le plăteau cei interesaţi erau de obicei de 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei, putând ajunge până la 100 de euro.
La fel ca şi în cazul altor vămi, banii erau preluaţi din paşaport, colectaţi la sfârşitul turelor şi redistribuiţi uniform tuturor celor implicaţi în grupare, se mai arată în referatul procurorilor.
În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea în ţară a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală. De multe ori, mita era pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat.
Procurorii mai arată că, de regulă, "tariful" era cunoscut de cei care ofereau mită, respectiv 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei. În cazul unor situaţii speciale, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, ori de introducerea în ţară a unor cantităţi mai mari de produse, tariful creştea direct proporţional cu "riscul" la care se expune poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse şi luate cu titlul de mită ar fi fost între 10 şi 100 de euro, respectiv între 50 şi 200 de lei.
Actele de corupţie nu erau comise în mod individual, ci în baza unei înţelegeri prealabile între toţi participanţii la activităţile infracţionale, existând chiar o "metodologie" stabilită între aceştia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mită sau împărţirea acestor sume, fiecare dintre cei implicaţi infracţional asumându-şi anumite sarcini. Sumele de bani erau periodic colectate de şefii de tură şi împărţite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscută şi tolerată chiar de către şeful PTF Albiţa Daniel Corban, mai notează procurorii.
Mai mult, Daniel Corban, folosindu-se de funcţia de conducere pe care o deţinea, proteja activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorii de poliţie în PTF Albiţa, primind în schimbul acestei protecţii diferite sume de bani cu titlu de mită, de la subalternii din fiecare tură de serviciu.
(23 feb 2011, 11:37:52
Nici magraonul Flutur n-a fost în vreo conştiinţă bucovineană
Românii dau năvală să’l dezgroape pe Ceauşescu
Să intre ei în mormânt , să scape de prigoană
Târâş prin cioburi de amintiri ce ne rănesc prezentul
Printr’un festival al morţii lente ... ne ducem traiul
Ne ducem ... pe spirală’n jos blocându’ne subconştientul
Într’o suferinţă ce retrogradează orgoliile , amăgindu’ne că’i Raiul
Parcă am un autobuz parcat pe cap ... de’atâta trădare
Îmi trăiesc viaţa într’un singur fel ... prin uitare