Lista apelor de îmbăiere va putea fi consultată, de potenţialii utilizatori, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, aceasta trebuind să fie centralizată, până în 20 mai, de către Institutului Naţional de Sănătate Publică, potrivit unui ordin al MS.
Lista apelor de îmbăiere identificate, conţinând şi punctele de monitorizare stabilite, precum şi coordonatele acestora se transmite către Institutul Naţional de Sănătate Publică, de către direcţiile judeţene de sănătate publică, până în 20 mai.
Institutului Naţional de Sănătate Publică i se comunică şi numărul de amatori de scăldat stabilit de către direcţia de sănătate publică ca fiind "mare".
La stabilirea listei apelor de îmbăiere se va ţine cont de estimarea numărului de amatori de scăldat pe care direcţia de sănătate publică îl consideră ca fiind mare, în baza tendinţelor ultimilor ani, infrastructura şi serviciile asigurate, de informaţiile privind calitatea apelor de suprafaţă, dar şi de sugestiile, observaţiile sau reclamaţiile formulate de publicul interesat consultat în acest sens.
Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor trebui să stabilească programul calendaristic de monitorizare pentru fiecare zonă de îmbăiere pe care îl transmit către Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti înainte de începerea sezonului de îmbăiere.
În proiectul de ordin se stabileşte că prelevarea probelor de apă se face în cel mult patru zile de la data specificată în programul calendaristic de monitorizare, iar primele probe de monitorizare se iau cu 5 - 15 zile înainte de începerea sezonului de îmbăiere.
Potrivit ordinului, în timpul sezonului de îmbăiere, probele de apă de îmbăiere vor fi prelevate din fiecare punct de monitorizare la fiecare două săptămâni.
În condiţiile în care calitatea apei de îmbăiere a fost corespunzatoare timp de doi ani consecutiv, probele vor putea fi prelevate cu o frecvenţă mai redusă, o data pe lună, dar nu mai puţin de patru probe în fiecare sezon de îmbăiere.