Guvernul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente mai ieftine, şi va reduce numărul de paturi din spitale cu un total de 5.700, în două etape, până la sfârşitul fiecărui semestru al acestui an.
În acelaşi timp, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi "reformat" cu asistenţa Băncii Mondiale, astfel încât să nu mai fie finanţate acele costuri cu sănătatea considerate neesenţiale, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul evaluării din ianuarie-februarie, document obţinut de MEDIAFAX.
"Vom revizui lista de medicamente compensate şi gratuite stabilite prin hotărâre de guvern în 2008, cu intenţia de a reduce numărul acestor medicamente şi de a ne îndrepta spre medicamente generice (mai ieftine - n.r.), acolo unde este posibil. În cele din urmă, vom revizui bugetele spitalelor şi vom începe să implementăm strategia de raţionalizare a spitalelor, cu obiectivul de a reduce numărul paturilor de spital finanţate, de la 135.200 la 133.000, până la sfârşitul lunii iunie 2011, şi la 129.500, până la sfârşitul lunii decembrie 2011", sunt angajamentele asumate de Guvern în document.
În vara anului trecut, Guvernul a decis, în urma înţelegerii cu FMI, reducerea altor 9.200 de paturi în spitale şi a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul a 373 de spitale în administrarea autorităţilor locale.
Tot cu asistenţa Băncii Mondiale va fi revizuită şi formula de compensare folosită la nivelul Casei Naţionale de Sănătate, prin introducerea unui mecanism în care "banii vor urma pacientul".
Pentru anul viitor, Guvernul îşi anunţă intenţia de a controla costurile farmaceutice ale celor mai scumpe medicamente printr-un nou sistem electronic de prescripţii şi pe baza unor proceduri mai stricte.
Clarificarea cadrului legal privind taxa clawback percepută distribuitorilor de medicamente, eliminarea obligativităţii contractelor de mandat încheiate cu toate spitalele, stabilirea unor plafoane orientative pentru servicii trimestriale contractate cu spitalele şi compensarea medicilor care respectă aceste plafoane sunt alte măsuri incluse în scrisoarea de intenţie.
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în intervalul 25 ianuarie-8 februarie, pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care a fost analizat nivelul de îndeplinire a obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi negociate condiţiile pentru încheierea unui nou acord, de tip preventiv.