Sistemul de cazier judiciar românesc (ROCRIS) va fi conectat la cel european (ECRIS) din aprilie 2012, ceea ce va permite schimbul de informaţii în domeniu cu celelalte state membre, demersurile fiind făcute în cadrul unui proiect derulat de Poliţia Română şi cofinanţat de Comisia Europeană.
Primii paşi în acest scop au fost făcuţi în 2009, când Comisia Europeană (CE) a lansat Programul de Justiţie Penală, în cadrul căruia experţii au decis realizarea Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Român (ROCRIS) şi integrarea acestuia în ECRIS, valoarea proiectului fiind de peste 3,7 milioane de euro, a spus, joi, şeful Direcţiei Cazier Judiciar, Constantin Predescu.
În decembrie 2010, IGPR a semnat acordul de grant, în valoare de 3,3 milioane de euro, din care 70 la sută reprezintă cofinanţare CE.
Durata proiectului este de doi ani şi urmăreşte realizarea schimbului de informaţii între registrele de cazier judiciar din statele membre.
Scopul proiectului este realizarea unei baze de date informatizate, a persoanelor înscrise în ROCRIS, care să se conecteze la ECRIS începând din 7 aprilie 2012.
La sistemul de cazier românesc vor avea acces, în condiţiile dictate de lege, toate instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică, siguranţă naţională şi justiţie. Astfel, se va eficientiza comunicarea la nivelul IGPR şi vor putea fi schimbate date de interes cu alte instituţii de aplicare a legii.
De asemenea, ROCRIS va permite accesul în sistem a oricărei persoane autorizate, din orice punct de acces şi va realiza copii securizate ale cazierelor pentru toate sistemele informatice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi justiţiei.
Totodată, cu ajutorul acestui sistem certificatele, copiile sau extrasele de cazier judiciar vor putea fi eliberate în timp real, pe loc sau online pentru cetăţeni români, străini sau apatrizi.
Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), secretarul de stat Ioan Dascălu, a spus, joi, la prezentarea proiectului, că astfel "se face dovada că MAI şi IGPR sunt instituţii hotărâte să se alinieze la standardele europene, contribuind la investigarea şi combaterea criminalităţii".
La prezentarea proiectului au participat şi şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum şi ai MAI.