Casele de pensii sectoriale care funcţionează în subordinea Ministerelor Apărării Naţionale, Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii vor fi coordonate metodologic de Casa Naţională de Pensii Publice, potrivit unui proiect de act normativ pus, joi, în dezbatere publică.
Proiectul de hotărâre de Guvern privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale prevede că, pentru Ministerul Apărării Naţionale, aceasta va funcţiona la nivel de structură centrală de specialitate, în subordinea Direcţiei financiar-contabile, iar pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor şi pentru Serviciul Român de Informaţii, la nivel de unităţi în subordine.
"Casele de pensii sectoriale sunt succesoarele de drept ale structurilor organizatorice responsabile cu pensiile din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, respectiv Serviciul Român de Informaţii, structuri care se desfiinţează", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul supus dezbaterii publice.
Patrimoniul caselor de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii se constituie prin preluare pe bază de protocol de predare-primire a activelor şi datoriilor, încheiat în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărâri, de la Direcţia financiar-contabilă a Ministerului Apărării Naţionale, pentru Casa de Pensii Sectorială din subordinea acestuia şi de la la Direcţia Generală Financiară a Serviciului Român de Informaţii, pentru Casa de Pensii Sectorială din subordinea acestuia. Patrimoniul Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Administraţiei şi Internelor se preia din oficiu de la fosta Casă de Pensii a Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Personalul încadrat în structurile organizatorice responsabile cu pensiile din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii se preia de fiecare casă de pensii sectorială din subordinea acestor instituţii publice, la data intrării în vigoare a hotărâri de Guvern.
Casa de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale ar urma să aibă 120 posturi finanţate integral de la bugetul de stat, prin bugetul MApN, din care 40 preluate de la Direcţia financiar-contabilă, cu excepţia acestui an, când sunt autorizate doar 80 de posturi.
Structura organizatorică a Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Administraţiei şi Internelor ar trebui să aibă 105 posturi finanţate integral de la bugetul de stat, prin bugetul MAI, din care 50 de posturi preluate de la Casa de Pensii a MAI, cu excepţia anului 2011, când vor fi 64 de posturi.
În cazul Casei de Pensii Sectoriale a Serviciului Român de Informaţii, numărul maxim de posturi finanţate integral de la bugetul de stat, prin bugetul SRI, va fi aprobat de către directorul instituţiei. Şi în acest caz, în 2011, Casa de Pensii Sectorială a SRI ar urma să încadreze doar 20 de posturi.
Personalul caselor de pensii sectoriale va putea fi constituit din cadre militare în activitate, funcţionari publici cu statut special şi personal civil. Conducerea caselor de pensii sectoriale va fi asigurată de un director, cadru militar în activitate sau funcţionar public cu statut special.
Directorii caselor de pensii sectoriale vor fi ordonatori terţiari de credite pentru cheltuielile cu prestaţiile achitate din bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi pentru cheltuielile aferente altor drepturi sociale ori pentru alte cheltuieli suportate din bugetul de stat, stabilite de ordonatorul principal de credite.
Proiectul de Hotărâre de Guvern va fi în dezbatere publică până în 20 februarie.