Poliţiştii de la Crimă Organizată au anihilat anul trecut aproape 300 de grupări infracţionale, cu aproape 17 la sută mai multe decât în 2009, majoritatea fiind specializate în traficul de droguri sau de persoane.
Potrivit bilanţului activităţii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) pe anul 2010, prezentat miercuri, poliţiştii au desfăşurat peste 750 de acţiuni de amploare, la care au participat şi alte forţe ale Poliţiei Române şi ale altor structuri din MAI, precum şi din alte instituţii cu atribuţiuni în domeniu. Aceştia au făcut aproximativ 4.200 de percheziţii domiciliare şi peste 2.900 de percheziţii informatice.
Astfel, poliţiştii DCCO au confiscat 1.831.224 de euro, 2.370.234 de dolari, 88,414 kilograme de aur, 933 de milioane de lei, bani proveniţi din operaţiuni ilicite, precum şi 1.706 de cărţi de credit false, 484,89 kilograme de droguri şi 32.979 de comprimate.
În urma acestor acţiuni, poliţiştii au anihilat 286 de grupări organizate, formate din peste 2.000 de persoane care au fost trimise în judecată, aproape jumătate dintre acestea fiind arestate. Aproape o sută de grupări infracţionale, formate din peste 550 de persoane, erau specializate în traficul de droguri, iar aproape 70, formate din 525 de persoane, se ocupau cu spălarea banilor. De asemenea, au fost destructurate 66 de grupări specializate în traficul de persoane.
Poliţiştii DCCO au soluţionat, în 2010, peste 10.000 de dosare, cu aproape un sfert mai multe decât în anul precedent. Cele mai multe cazuri au fost soluţionate de structurile antidrog şi de cele de combatere a criminalităţii informatice.
În urma activităţii poliţiştilor, în baza dosarelor declinate şi a ordonanţelor emise de către procurori şi sub supravegherea acestora, în dosarele penale aflate în lucru la DIICOT, în anul 2010 au fost emise 801 rechizitorii (cu aproape 30 la sută mai multe decât în anul precedent), prin care au fost trimişi în judecată 3.423 de inculpaţi, pentru comiterea a 6.164 de infracţiuni.
DCCO a colaborat în cazurile sale cu DGIPI, DGA, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria Română, Ministerul Public, SRI, SIE, Autoritatea Naţională a Vămilor, Ministerul Apărării, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi alte instituţii cu atribuţii în domeniu.
"Având în vedere globalizarea criminalităţii organizate, acest fenomen trebuie în mod obligatoriu să fie abordat ca o ofensivă internaţională, în cadrul căreia să participe toate autorităţile de aplicare a legii", se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.
Astfel, la nivel internaţional, DCCO a colaborat cu Europol, Interpol, UNODC - Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru droguri şi criminalitate, ofiţerii de legătură din alte state, Organizaţia de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN), Centrul SECI, Colegiul European de Poliţie (CEPOL), dar şi cu agenţiile de aplicare a legii din SUA.
La bilanţul activităţii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au participat adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Nicolae Căbulea, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, adjunctul acestuia, Florentin Robescu şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru.
La eveniment au luat parte şi alţi reprezentanţi ai MAI, SRI, SIE, DGIA, Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, precum şi ataşaţii şi ofiţerii de legătură acreditaţi la Bucureşti şi reprezentanţi ai Centrului SECI, alături de şefii unităţilor centrale din IGPR şi şefii structurilor teritoriale de combatere a criminalităţii organizate. Unul dintre invitaţii speciali a fost directorul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bulgaria, Stanimir Florov, care este şi secretar general adjunct al ministrului de Interne bulgar.