Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 ian 2011 - Anul XVI, nr. 16 (4614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Posturile de poliţie rurale vor fi desfiinţate

Posturile de poliţie rurale vor fi desfiinţate până cel târziu în prima zi a lunii mai, iar poliţiştii vor lucra ca sectorişti, potrivit unui proiect de reformare pe fond a Poliţiei Române care va fi public la jumătatea lunii februarie, a declarat, ieri, şeful IGPR, chestorul Liviu Popa.

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), chestorul Liviu Popa, a declarat că Poliţia Română nu îşi permite "luxul" să distribuie resursele pe care le are "în mod haotic şi fără nici un fel de analiză".

"Dorim o reformare pe fond a Poliţiei Române, reformare care a pornit de la un proiect pe care îl avem într-o fază de definitivare, care vine să aducă, din punctul meu de vedere şi al echipei cu care lucrez, ca pilon principal, eficienţa în activitatea muncii de Poliţie, să introducă principii de eficienţă, de privat, în public. Cred că este un moment în care putem moderniza Poliţia, putem valorifica resursele pe care le avem pe priorităţi, şi nu în mod haotic. Este un moment în care putem descentraliza foarte mult decizia, dar şi responsabilitatea în Poliţie şi, de ce nu, să găsim soluţii pentru ceea ce înseamnă o carieră predictibilă şi o autoritate sporită a poliţistului", a spus Popa.

Întrebat la ce se referă reformarea pe care o propune, chestorul Popa a spus că este vorba de o reformare atât din perspectivă structurală, cât şi funcţională a Poliţiei.

"Sunt câteva lucruri pe care dorim să le reorganizăm în Poliţie, dar nu este definitiv. Vorbim despre o desfiinţare a posturilor de poliţie rurale, despre reînfiinţarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, despre dezvoltarea unor concepte care să aducă mai multă eficienţă şi orientarea resurselor spre priorităţi şi în primul rând creşterea şi numerică şi ca importanţă până la nivel de serviciu al analizei informaţiilor", a explicat Popa.

În ceea ce priveşte desfiinţarea posturilor de poliţie rurale, Popa a spus că Poliţia Română nu îşi permite luxul să le păstreze.

"Nu putem să ne permitem luxul să ţinem trei poliţişti şi la o comună de o mie de locuitori, şi la una de trei mii şi la una de cinci mii de locuitori. Nu ne putem permite luxul să ne distribuim resursele pe care le avem în mod haotic şi fără niciun fel de analiză pe ceea ce înseamnă riscurile şi vulnerabilităţile pe care le avem. Sunt numeroase argumente. E un proiect la care eu lucrez din 2007, de când eram inspector şef. Sunt modele europene într-adevăr, adaptate, într-o oarecare măsură, la o problematică specifică şi specială pe care o are fiecare judeţ", a spus el.

Întrebat dacă vor exista reduceri de personal din cauza desfiinţării acestor posturi, el a declarat că nici nu poate fi vorba de aşa ceva.

"În mediul rural nu va fi o reducere de personal. Poliţiştii îşi vor păstra locurile de muncă, nu vor mai fi şefi de post, dar nu vor pierde la salarii fiindcă vor fi sectorişti", a afirma Popa.

Potrivit sursei citate, până în 15 februarie proiectul va fi public.

"Sunt judeţe în ţară care deja îl implementează pe proiecte pilot, dar cel mai târziu de la 1 mai va fi implementat în toată ţara", a adăugat Popa.

Şeful IGPR a mai spus că desfiinţarea posturilor de poliţie rurale va duce la economii.

"Noi, în prezent, în ţară ne permitem luxul să avem 2.834 de posturi de poliţie în condiţiile în care sunt comune cu 500 -700 de locuitori. Postul de poliţie trebuie încălzit, trebuie iluminat, trebuie să aibă de toate, iar aceste fonduri le vom direcţiona să facem reparaţii la maşini şi să avem benzină pentru a putea avea o poliţie 24 de ore din 24 în stradă pentru că nu avem cum să normăm azi munca a trei oameni în aşa fel încât să avem poliţie 24 din 24", a spus Popa.

Şeful IGPR a adăugat că, în medie, cheltuielile cu întreţinerea unui sediu de poliţie se ridică la peste 1.500 de lei lunar.

"Posturile de poliţie rurale, în marea lor majoritate, nu sunt ale Poliţiei, sunt ale primăriilor, iar pe cele care sunt ale noastre le vom transforma în locuinţe de serviciu sau în case de odihnă. Va fi analiză pe fiecare şi o să renunţăm la ele dacă trebuie", a explicat el.

Potrivit sursei citate, în loc de posturi de poliţie vor fi secţii de poliţie care vor acoperi cinci-şase comune de exemplu.

"Se vor aduna într-o secţie. Acolo vor avea logistica necesară pentru desfăşurarea activităţii. Nu ne putem permite să împrăştiem bani indiferent dacă avem nevoie sau nu. În Marea Britanie, mai nou se comasează poliţii ale oraşelor tocmai pentru a avea la dispoziţie logistică pentru toate situaţiile. Din punctul meu de vedere, sunt şi în România oraşe care nu ar avea nevoie de Poliţie. Mă refer la oraşele mici. În Bihor sunt zece oraşe. Valea lui Mihai este oraş, deşi este mai mic decât comuna mea. Acolo am zece oameni care sunt de serviciu şi care nu fac nimic, iar într-o comună cu nouă sate, cu problematică deosebită, sunt trei poliţişti", a spus Popa.

Chestorul Popa a declarat că, potrivit unui studiu intern printre poliţişti, 86 la sută dintre ei îşi doresc desfiinţarea acestor posturi.

"Am făcut şi un studiu, 86 la sută dintre poliţişti îşi doresc desfiinţarea acestor posturi pentru că sunt obligaţi acum să stea în comună şi sunt comune în care nu este nici dispensar, nici şcoală", a spus el.

Chestorul Popa a mai spus că, prin desfiinţarea posturilor de poliţie rurale, poliţiştii vor fi obligaţi, din nou să patruleze.

"Având posturi de poliţie, au preferat să stea acolo. Mai jucau cărţi, mai o tablă, asta este. Ce să ne ascundem după deget? Nu se va mai întâmpla aşa fiindcă vor patrula, vor fi prezenţi în stradă în ture de 12 cu 24", a spus Popa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Posturile de poliţie rurale vor fi desfiinţate.
 Vizualizări articol: 1879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 9 voturi
Posturile de poliţie rurale vor fi desfiinţate4.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(21 ian 2011, 14:01:29
Nu desfiintati posturile de politie din comune!
Cine mai aduna SPAGA?
1.1  RE: Comentariu trimis de
(22 ian 2011, 10:30:59
Continuare....
Ca sa dea 50% sefilor? Nici eu nu cred ca o sa desfiinteze aceste posturi banoase atat detinatorilor cat si sefilor. Ma intreb cat o fi o angajare pe aceste posturi la Suceava dupa modelul Jandarmeriei, unde generalii erau direct implicati?
Oare daca totusi o sa desfiinteze acele posturi, oamenii restructurati isi vor cere spagile inapoi? Sau poate le vor primi ca salarii compensatorii tot de la noi?
2.   Jale!!!!!!!! trimis de
(21 ian 2011, 18:29:13
cine o sa mai pazeasca trecerile la nivel cu, calea ferata la "Cioroi" si o sa ceara spaga ca soferii nu au oprit???
cine o sa mai "cafelesca" pe la baruri in "tura de noapte"???
cine o sa mai ia declaratii in campania electorala???
... jale, jale mare fratilor !!!!!!!!!!!
3.   Am uitat! trimis de
(21 ian 2011, 18:30:07
4.   Am uitat trimis de
(21 ian 2011, 18:35:09
am uitat: cine se va mai plimba cu bolizii (a se citi: BMW, AUDI, VW, si nelipsitele "mopede" - BMW, APRILIA, KAWASAKI, etc) pe strazile din sate si comune?
de la cine vor mai invata copii si nepotii nostri ca: "LEGEA E LEGE!!!", pentru fraieri si amarasteni, nu pentru POLITISTI!???
jale, jale mare fratilor!!!!!!!!!!!
5.   E normal trimis de
(22 ian 2011, 01:03:18
Mi se pare foarte interesanta aceasta idei cred ca statul cheltuie enorm cu aceste posturi de politie rurale care nu dau nici un randament,problema este unde ajung acesti bani economisiti ?Ar fi bine sa se gandeasca cineva si la crearea de locuri de munca .
6.   Comentariu trimis de
(22 ian 2011, 09:17:22

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei