Membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) urmează să participe, în 24 ianuarie, la un marş de protest în Bucureşti, scopul fiind de a manifesta împotriva faptului că instituţiile în cadrul cărora şi-au desfăşurat activitatea - MApN, MAI, SRI - refuză să aplice hotărârile ICCJ.
"Vom protesta pentru faptul că instituţiile cărora de fapt le aparţinem nu aplică hotărârile ICCJ şi au început să trimită ilegal banii de pensii, în absenţa unor decizii", a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, colonelul (r) Valeriu Pricină.
El a explicat că va fi un marş de protest care se va desfăşura la 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor.
Colonelul Pricină a mai spus că au început demersurile pentru obţinerea de autorizaţii din partea Primăriei.
"Traseul urmează să fie definitivat. Ideea ar fi de a pleca din zona Palatului Victoria, unde vom depune un prim document de protest, vom merge apoi la MAI, MApN şi SRI", a spus Pricină, adăugând că un alt punct la care protestatarii doresc să ajungă este Palatul Cotroceni, dacă vor primi autorizaţie.
Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva miniştrilor Apărării şi de Interne, Gabriel Oprea şi Traian Igaş, precum şi împotriva directorului SRI, George Maior, acuzându-i de abuz în serviciu contra intereselor persoanei.
Mariana Caloianu, avocatul care reprezintă interesele sindicaliştilor, a declarat că a cerut procurorilor să verifice actele care au stat la baza deciziilor de diminuare a pensiilor şi să-i ancheteze pe cei care se fac vinovaţi pentru această stare de fapt.
Pensionarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) reclamă scăderi ale pensiilor de până la 60 la sută după recalculare şi califică decizia Guvernului drept o "dezonorare" a foştilor militari şi poliţişti, urmând să îşi ceară drepturile pierdute prin intermediul instanţelor.
Pensiile foştilor militari au fost în ultima perioadă subiect de dezbatere, în contextul recalculării.
Miniştrii au discutat în Guvern despre situaţia pensiilor militare, în urma deciziei instanţei de suspendare a recalculării, iar premierul Emil Boc s-a interesat dacă se aplică tuturor, fiind informat de Ministerul Justiţiei că hotărârea în cauză are un caracter individual.
Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.
Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucureşti şi la Curtea de Apel Piteşti.
Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor în funcţie de contribuţiile plătite, guvernanţii susţinând că sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii.