Medicii Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş au realizat, în premieră naţională, un transplant de cord la un copil de trei ani, în greutate de nouă kilograme, o fetiţă suferind de cardiomiopatie dilatativă în formă avansată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit medicului Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Cardiologie Pediatrică din IBCvT Târgu Mureş, intervenţia la o vârstă atât de fragedă s-a impus, din cauza riscului legat de evoluţia stării copilului, în absenţa transplantului.
Fetiţa, Cătălina, în vârstă de trei ani şi în greutate de nouă kilograme, suferea de cardiomiopatie dilatativă în formă avansată, de la vârsta de un an şi trei luni.
"S-a efectuat o intervenţie de transplant cardiac pe care noi o considerăm un eveniment datorită faptului că este practic un transplant efectuat la un copil mic în România. E vorba de un copil de trei ani din judeţul Mureş, care suferea de o cardiomiopatie dilatativă în formă avansată, ceea ce înseamnă că prognosticul pe termen scurt era foarte rău în absenţa unei intervenţii de transplant cardiac", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, medicul Horaţiu Suciu, precizând că intervenţia constituie o premieră naţională.
Potrivit acestuia, transplanturile la o vârstă atât de mică sunt rare, din cauza numărului redus de donatori la această categorie de pacienţi, dar şi pentru că există puţine unităţi în care se pot efectua astfel de intervenţii.
Cordul transplantat provine de la un copil în vârstă de cinci ani, care a murit în urma unui accident, familia acestuia fiind de acord să doneze inima, rinichii şi ficatul.
Intervenţia propriu-zisă a fost efectuată în noaptea de joi spre vineri şi a durat trei ore şi jumătate.
Rezultatul va putea fi cunoscut abia peste trei-patru săptămâni, pentru că pot să apară oricând probleme, din cauza vârstei fragede şi a greutăţii copilului, afirmă reprezentanţii IBCvT.