Administraţia Naţională "Apele Române" a ridicat peste 23 de kilometri de diguri pe Siret, în zona localităţilor din judeţul Bacău afectate grav de inundaţiile de anul trecut, construcţiile fiind ridicate şi urmând să fie finisate în cursul anului 2011, informează instituţia.
Primul dig, în lungime de 15.750 de metri, costă 25 de milioane de lei, bani alocaţi de la Fondul de Mediu în 2010 şi 2011. El a fost deja ridicat pe malul drept al Siretului, pe tronsonul Şerbeşti - Siretu - Schineni - Săuceşti - Holt.
"Lucrarea constă în îndiguiri pe o lungime de 15.750 de metri, consolidări de mal pe o lungime de 1.710 metri şi corectări de albie minoră pe o lungime de 1.310 metri. Digul este executat din pământ compactat, cu înălţimea medie de 2,18 metri şi lăţimea coronamentului de patru metri. Până în acest moment, a fost finalizată construcţia digului, urmând ca, în acest an, să fie realizate finisările - îmbrăcare cu pământ vegetal şi înierbare. De asemenea, s-au realizat corectările de albie minoră în zonele Şerbeşti şi Schineni. Pentru anul 2011, vor fi realizate atât subtraversările cu conducte pentru evacuarea apelor pluviale din incinta îndiguită, cât şi consolidările de mal pe albia veche a râului Siret", se arată într-un comunicat de miercuri al ANAR.
Pentru digul de pe malul stâng al Siretului, lung de 8.283 de metri, au fost alocaţi opt milioane de lei. Digul apără localităţile Negri şi Prăjeşti, este făcut tot din pământ compactat şi este înalt de 2,01 metri. Lăţimea lui la coronament este de patru metri. Şi acest dig a fost deja construit, urmând ca, în 2011, să fie finisat şi să se facă acele subtraversări necesare.
Cele două lucrări au fost executate la cererea ANAR de firme private care au câştigat licitaţiile. Reprezentanţii ANAR au propus executarea acestor două lucrări după ce, în 2010, digurile din zonă au fost grav avariate în timpul inundaţiilor de pe Siret.