Zeci de accidente s-au produs, de la deschiderea sezonului de schi, pe pârtiile din staţiunile de pe Valea Prahovei, Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie din Azuga primind, din 15 decembrie şi până în prezent, aproximativ 300 de pacienţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Zeci de accidente s-au produs, în ultimele săptămâni, pe pârtiile din staţiunile de pe Valea Prahovei, însă, spre deosebire de alţi ani, nici unul nu a fost foarte grav. Cele mai multe dintre accidentările produse pe pârtii sunt din vina turiştilor care fie nu sunt echipaţi corespunzător, fie urcă pe schiuri sau snowboard fără să aibă experienţă şi fără să ia cursuri de la instructori.
Potrivit administratorului pârtiei Kalinderu, din staţiunea prahoveană Buşteni, zece persoane s-au accidentat pe această pârtie din data de 4 ianuarie şi până sâmbătă. Şapte dintre accidente s-au produs vineri, alte două având loc sâmbătă, când pe pârtia Kalinderu sunt peste 2.000 de turişti.
Ion Vasilescu a precizat că pârtia pe care o administrează oferă toate condiţiile de siguranţă necesare şi că, în peste 95 la sută din cazuri, accidentele se produc fie din cauză că turiştii urcă pe pârtie neechipaţi corespunzător, fie pentru că iubitorii sporturilor de iarnă urcă pe schiuri sau snowboard fără a avea experienţă, iar în aceste cazuri se autoaccidentează, sau îi lovesc pe alţii.
Un număr de 16 persoane s-au accidentat pe pârtiile din Sinaia în ultimele trei săptămâni. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Salvamont Sinaia, în urma accidentelor de pe pârtiile din această staţiune cinci persoane au suferit fracturi, alte şapte au avut entorse, doi schiori au suferit ruperi de ligamente şi o persoană aflată pe pârtie a suferit o plagă tăiată. De asemenea, patru schiori au ieşit de pe pârtie şi s-au rătăcit, salvamontiştii intervenind pentru recuperarea lor.
Din data de 15 decembrie şi până în prezent, aproximativ 300 de pacienţi s-au prezentat la Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie din Azuga, singura unitate sanitară cu acest profil de pe Valea Prahovei. Potrivit managerului spitalului, medicul Lidia Râşnoveanu, numărul prezentărilor la acest spital este de cinci sau chiar şase ori mai mare decât într-o lună de vară.
Managerul spitalului de la Azuga a precizat că, spre deosebire de alţi ani, în acest sezon nu a fost adus la spital nici un caz grav, care să necesite un protocol special de intervenţie din partea medicilor, cei mai mulţi dintre pacienţi suferind fracturi ale membrelor superioare sau inferioare.
Medicul a precizat că pacienţii care se prezintă la Spitalul de Ortopedie din Azuga în sezonul rece au, în general, între zece şi 50 de ani şi că aproximativ 10 - 15 la sută dintre aceştia rămân internaţi, cei mai mulţi dintre turiştii care ajung la spital alegând să se transfere la spitale din localităţile în care domiciliază.