miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decret semnat

Preşedintele Băsescu a promulgat Legea educaţiei

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul pentru promulgarea Legii educaţiei naţionale, informează Administraţia Prezidenţială.

Anunţul privind promulgarea de către şeful statului a Legii educaţiei naţionale a fost făcut la circa două ore după cel privind decizia CC conform căreia legea este constituţională.

Curtea Constituţională a decis, ieri, cu majoritate de voturi, că este constituţională Legea educaţiei naţionale adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, urmând să fie trimisă preşedintelui, pentru promulgare.

Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă atât sesizarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, cât şi pe cea formulată de 108 deputaţi PSD, PC şi PNL, apreciind astfel că Legea educaţiei este în acord cu prevederile legii fundamentale. Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" şi două "împotrivă".

Curtea Constituţională arată, într-un comunicat de presă, că în ceea ce priveşte obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Senatului, cu majoritate de voturi, a constatat că este inadmisibilă.

În privinţa sesizării formulate de cei 108 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC şi Grupului parlamentar al PNL, Curtea, cu majoritate de voturi, a constatat că obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Legea educaţiei naţionale, fundamentată pe critici extrinseci, este inadmisibilă, se mai arată în comunicatul CC.

În sesizarea sa, preşedintele Senatului a susţinut că procedura de adoptare a Legii educaţiei a fost neconstituţională.

Sesizarea parlamentarilor se referă atât la modul în care a fost adoptată legea, cât şi la neconstituţionalitatea unor articole ce reglementează învăţământul pentru minorităţi, despre care au afirmat că ar încălca prevederea din legea fundamentală privind egalitatea în drepturi, precum şi la articole privind învăţământul universitar, despre care au susţinut că ar încălca autonomia universitară, garantată prin Constituţie.

Alte obiecţii se referă la incompatibilităţile impuse rectorilor şi la modul de reglementare a patrimoniului unităţilor de învăţământ particular şi confesional, despre care semnatarii sesizării afirmă că ar institui o naţionalizare.

 

Băsescu: Nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă ieri seara privind promulgarea Legii Educaţiei, menţionând că nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea şi că legea asumată de Guvern, acceptată de Parlament şi de CC constituie un moment important.

 

Traian Băsescu a declarat că este regretabil că primul semnatar al Pactului pentru educaţie, Mircea Geoană, a devenit adversar al Legii educaţiei, şeful statul criticând şi faptul că Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, la fel ca unii lideri sindicali, denigrează actul normativ

Băsescu a apreciat că cei care sunt mânaţi în acţiuni de denigrare a Legii se tem de reforme. El i-a enumerat, în acest context, pe Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga.

Şeful statului a mai spus că este regretabil că Mircea Geoană, cel care a semnat primul Pactul pentru educaţie, a devenit adversar al Legii asumate de Guvern.

"O lege care priveşte direct sau indirect toţi cetăţenii români, o lege atât de discutată şi care are 365 de articole nu putea mulţumi pe toată lumea", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că nu este de aşteptat să fie o lege perfectă.

"Dar, pe de altă parte, încrâncenarea pe care o provoacă Legea educaţiei este semnificativă pentru atitudinea faţă de orice schimbare importantă în acest sistem. Pe lânga dezbaterea democratică, a existat multă dezinformare în discursurile adversarilor schimbărilor din învăţământ. Şi aici trebuie să recunoaştem: campioni au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, domnul rector Marga, care au făcut şi dumnealor o reformă a educaţiei, ale căror rezultate se văd acum, după zece ani", a mai spus şeful statului.

- Preşedintele a declarat că tinerii de sub 15 ani din România, potrivit unui studiu, se află pe locul 49 la lectură, 47 la matematică şi 48 la ştiinţe, fiind cel mai prost plasată din ţările UE.

- Noua lege pune în concurenţă unităţile şcolare. O şcoală cu o bună reputaţie va atrage elevi, ceea ce înseamnă că va atrage finanţare. Şcolile cu o proastă reputaţie nu vor avea elevi, ceea ce va atrage închiderea.

- Părinţii rămân responsabili alături de dascăli, de autorităţile locale, pentru educaţia copilului.

- Cei care câştigă contractul de management al şcolii selectează cadre didactice care ar trebui să fie performante.

- Se face trecerea la un învăţământ centrat pe dezvoltarea de competenţe. În faţa noii legi curicula va fi foarte flexibilă. 20% din materii vor fi opţionale.

- Se trece la învăţământul obligatoriu de 9 ani, se face clasa pregătitoare de la 6 ani.

- Universităţile vor fi clasate în 3 tipuri: universităţi care vor avea ca obiectiv educaţia, universităţi care vor fi centrate pe educaţie şi cercetare şi universităţi care vor fi centrate pe educaţie şi cercetare avansate. Prima clasificare a universităţilor va fi făcută de o instituţie internaţională specializată.

- Nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea.

- Sunt prea mulţi tineri de valoare care stau pe o funcţie de asistent sau de conferenţiar.

- Sunt introduse mecanisme de control care evită apariţia fabricilor de diplome. Nu vorbesc numai de universităţile private. Multe universităţi de stat s-au transformat în fabrici de diplome prin mărirea numărului de studenţi. Acestea nu mai au ca obiectiv calitatea, ci cantitatea, pentru buna retribuire a clanurilor universitare.

- Noua lege incriminează plagiatul, nu mai sunt permise micile familiuţe, cu soţ, soţie până la rude de gradul 3 în aceeaşi universitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Băsescu a promulgat Legea educaţiei.
 Vizualizări articol: 1055 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele Băsescu a promulgat Legea educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Contributii la realizarea Ungariei mari trimis de
( 6 ian 2011, 04:36:38
Prin promulgarea legii educatiei,se face inca in pas la realizarea visului UDMR de a se deslipi Ardealul din Romania,comform politicii pasilor marunti adoptata de UDMR;
Mai intai au cerut autonomie culturala,apoi clase in care sa se invete in limba magiare,apoi scoli separate in caes sa nu invete picior de roman,acum vor autonomie a asa numitului tinut secuiesc si inca putin si vor cere autonomia totala a Ardealului.pentru ca --nu-i asa- tot suntem in UE.Cred ca a sosit momentul ca sa avem si noi putina mandrie nationala si sa nu mai admitem orice pretentie a UDMR,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei