miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Important pentru elevi - Legea educaţiei limitează numărul maxim de ore de predare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că Legea educaţiei limitează numărul maxim de ore de predare, ceea ce va produce o descongestionare a presiunii asupra copilului, menţionând că, astfel, actul normativ introduce "un lucru important pentru elevi".

"Consider că promulgarea noii Legi a educaţiei este un moment extrem de important pentru reforma României, în ansamblul ei. Legea educaţiei se aşează alături de noua Lege a pensiilor, de noua Lege a salarizării, de Legea-cadru a salarizării, în legile importante, care vizează modernizarea statului român, bineînţeles nu excluzând şi celelalte acţiuni de modernizare a statului, cum ar fi reducerea aparatului bugetar, descentralizarea spitalelor sau a şcolilor, a poliţiei ş.a.m.d. Cert este ca promulgarea este, până la urmă, finalul unei dezbateri de mai bine de patru ani, o dezbatere care a vizat sistemul nostru de educaţie. Legea asumată de Guvern, acceptată de Parlament şi de Curtea Constituţională, constituie un moment important şi o garanţie că procesul de modernizare a educaţiei din România a devenit ireversibil", a declarat Traian Băsescu.

 

Sistemul de educaţie se descentralizează

Potrivit şefului statului, unul dintre principalele elemente de modernizare din noua lege este faptul că sistemul de educaţie este centrat pe elevi şi studenţi.

"Sistemul de educaţie atrage în responsabilitate pentru calitatea educaţiei părinţii, profesorii şi conducerea unităţilor de învăţământ, implicit comunitatea locală, prin prezenţa acesteia în consiliile de administraţie ale şcolilor. Sistemul de educaţie se descentralizează, devenind parte a comunităţii locale, şi în acelaşi timp permite un control mai eficient al Ministerului de Resort, al Ministerului Educaţiei asupra calităţii învăţământului. Noua lege stimulează competiţia între şcoli şi universităţi. De asemenea, noua lege dă deplină stabilitate sistemului, ancorându-l însă în realităţile comunităţilor locale", a adăugat preşedintele Băsescu.

De asemenea, el a mai spus că, prin mecanismul creat de lege, elevul optează pentru şcoala la care doreşte sa meargă, iar finanţarea urmăreşte elevul, că asigură o puternică implicare a familiei acestuia în gestionarea vieţii şcolii şi că descentralizarea şi creşterea responsabilităţii managementului şcolii este un alt element nou adus de actuala lege.

Totodată, şeful statului a afirmat că se face transferul de la un învăţământ care avea la bază acumularea de informaţii la un învăţământ centrat pe dezvoltarea de competenţe, ceea ce corespunde şi dezideratelor europene, că se se introduce clasa a IX-a ca şi învăţământ obligatoriu în cursul gimnazial.

Totodată, Băsescu a anunţat "un lucru important pentru elevi": "Legea limitează numărul maxim de ore de predare, aşa ca se va produce o descongestionare a presiunii asupra copilului. La cursul primar nu pot fi mai mult de 20 de ore pe săptămână, la cursul gimnazial maxim 25 şi la liceu maxim 30 de ore pe săptămână, cu tot cu orele de după ore, after school-ul".

 

„Universităţile de stat s-au transformat în fabrici de diplome”

Referindu-se la învăţământul superior, Băsescu a arătat că noua lege introduce mecanisme de control care evită apariţia fabricilor de diplome.

"Nu vorbesc numai de universităţi private aici. Multe din universităţile de stat s-au transformat în fabrici de diplome, prin încărcarea mult peste capacitate cu studenţi a universităţilor, ceea ce a generat o adevărată depreciere a calităţii de diplomat, de deţinător al unei diplome. Paradoxul este că universităţile de stat au fost transformate, multe dintre ele, în fabrici de diplome, care nu mai au ca obiectiv calitatea specialiştilor pe care îi pregătesc, ci cantitatea, spre buna retribuire a rectorilor, decanilor şi a altor categorii importante ale clanurilor, universitare desigur. Un alt obiectiv al legii este evitarea politizării funcţiei de rector şi, de asemenea, sunt şi alte măsuri menite să conducă la un plus de corectitudine în învăţământul superior”, a mai spus şeful statului.

Potrivit lui Băsescu, finanţarea universităţilor va ţine seama de calitatea educaţiei, prin ierarhizarea programelor de studii, iar universităţile vor fi clasate în trei tipuri: cele care vor avea ca obiectiv educaţia, pur si simplu, şi cele în care se vor obţine diplome.

"O altă categorie de universităţi care vor fi centrate pe educaţie şi cercetare, şi o a treia categorie, universităţile de vârf, care vor fi centrate pe educaţie şi cercetare avansată. Prima evaluare se va face cu auditori internaţionali. Deci, prima clasificare a universităţilor din România nu se va face de către ARACIS sau o instituţie românească, ci de o instituţie internaţională specializată, instituţie care va fi desemnată, desigur, de Guvern", a mai anunţat Traian Băsescu.

 

„Tinerii universitari stau fără o perspectiva certă”

"Extrem de important pentru cadrele didactice universitare şi, în mod deosebit, pentru cadrele didactice tinere, nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea. Sunt prea mulţi tineri valoroşi care stau asistenţi, cel mult conferenţiari, în timp ce clanuri universitare ocupă cu familiile lor toate funcţiile de profesori, iar tinerii universitari stau fără o perspectiva certă. Legea da posibilitatea universităţilor să opteze între un sistem în care rectorul este ales prin concurs deschis şi alegerea rectorului prin votul universal, la nivelul comunităţii academice respective", a adăugat şeful statului

El a mai anunţat că în zilele următoare ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, va face o prezentare în detaliu a legii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Important pentru elevi - Legea educaţiei limitează numărul maxim de ore de predare.
 Vizualizări articol: 878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Important pentru elevi - Legea educaţiei limitează numărul maxim de ore de predare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei