Peste 2,6 milioane de persoane au tranzitat frontiera română în ultima lună a anului trecut, iar mai bine de jumătate dintre cazuri au fost treceri pe sensul de intrare în ţară, punctele de trecere din vestul şi estul ţării fiind cele mai solicitate, informează, luni, Poliţia de Frontieră.
Frontiera română a fost tranzitată, în luna decembrie 2010, de aproximativ 2.650.000 de persoane, din care 2.189.000 au fost cetăţeni aparţinând Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.
Aproximativ 1.397.000 de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară, în 857.000 de cazuri fiind vorba de cetăţeni români, iar în 540.000 de cetăţeni străini.
Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere din vestul şi estul ţării. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în ultima lună a anului trecut, peste 1.085.000 de persoane.
Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului în luna decembrie 2010 a fost graniţa româno-moldoveană, cu 337.000 treceri de persoane, urmată de frontiera cu Bulgaria (228.500) şi cea cu Serbia (224.500).
Poliţia de Frontieră precizează că, în această perioadă, români stabiliţi în străinătate şi cetăţenii străini aflaţi în vizită în România se reîntorc în ţările de reşedinţă, în punctele de trecere înregistrându-se creşteri ale traficului de persoane şi mijloace de transport pe sensul de ieşire din ţară.
În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei au trecut aproximativ 76.100 de persoane şi peste 18.500 de mijloace de transport.
"Nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 6 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea din România unui număr de 18 cetăţeni români din diferite motive legale", au prezicat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română a luat măsuri pentru ca tranzitul să se facă în condiţii normale. Aproximativ 3.000 de poliţişti de frontieră vor efectua zilnic activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
"De asemenea, dacă situaţia o impune, se vor lua măsuri de creştere a numărului arterelor de control, pe sensul de ieşire din ţară şi se va coopera operativ cu reprezentanţii autorităţilor de frontieră din state vecine în vederea acţionării în comun pentru fluidizarea traficului frontalier. La nivelul tuturor structurilor teritoriale PF, se vor constitui rezerve de personal, formate din ofiţeri specializaţi care vor fi pregătiţi să acţioneze, în sprijinul colegilor aflaţi în punctele de trecere, dacă va fi necesar", se mai arată în comunicat.
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
De asemenea, daca există nemulţumiri cu privire la modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, participanţii la trafic pot suna la numărul de telefon al Poliţiei de Frontieră Române - 021.9590.