Firmele şi persoanele fizice care au calitatea de angajatori sau entităţi asimilate angajatorului vor plăti contribuţiile şi impozitele la bugetul de stat prin completarea unui singur formular, care va fi transmis prin intermediul internetului sau depus la ghişeul autorităţilor fiscale, prezentat într-o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie.
Actul normativ, aprobat de Guvern în 28 decembrie, conţine informaţiile necesare privind modelul declaraţiei unice şi modalitatea de depunere a formularului.
Prima declaraţie unică este valabilă pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie şi va fi depusă până la data de 25 februarie inclusiv.
Formularul de plată a contribuţiilor sociale şi impozitului pe venit va putea fi depus şi la ghişeu până la 1 iulie 2011, dată după care va fi depus lunar doar prin mijloace electronice.
"Până la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie online, fie la ghişeu, în ultima situaţie prezentând Anexa 1 semnată şi ştampilată, celelalte informaţii urmând să fie livrate pe suport electronic (dischetă, CD, stick). Depunerea online presupune achiziţionarea unui certificat electronic calificat şi înrolarea la organele fiscale. După data de 1 iulie, depunerea online devine obligatorie", se arată într-un comunicat al ANAF.
Astfel, firmele vor completa o declaraţie unică pentru contribuţiile sociale şi impozitul pe venit, care va fi depusă la Fisc, iar Ministerul Finanţelor va trimite ulterior datele la casele de sănătate, şomaj şi pensii.
Contribuabilii care au calitatea de angajatori sau asimilaţi vor utiliza un singur formular (112) privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, formular ce va fi transmis numai autorităţii fiscale competente.
În formularul 112 au fost integrate informaţiile care se regăseau în declaraţiile fiscale depuse de angajatori, precum şi în declaraţiile privind evidenţa nominală a asiguraţilor, eliminându-se informaţiile redundante.
Prin aplicarea noii proceduri s-a renunţat complet la formularul 102 "Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale" şi la declaraţiile privind evidenţa nominală a asiguraţilor ce trebuiau depuse la fiecare din cele trei instituţii care gestionează sistemul de asigurare socială, respectiv Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Totodată, formularul 100 "Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat" nu va mai fi depus pentru impozitul pe veniturile din salarii, această informaţie făcând parte din formularul 112.
Până în momentul introducerii acestei facilităţi, firmele erau obligate să completeze cinci formulare pentru achitarea impozitelor, dintre care două la ANAF şi trei pentru asigurări de sănătate, şomaj şi pensii.
Persoanele fizice completau până acum, în anumite situaţii, formulare privind impozitul pe venit, contribuţiile pentru asigurări de sănătate şi pensii.