Înregistrarea contractelor individuale de muncă, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea lor nu se mai fac la Inspectoratele Teritoriale de Muncă, după ce, în 1 ianuarie, a intrat în vigoare registrul general de evidenţă a salariaţilor, informează, luni, Inspecţia Muncii (IM).
Reprezentanţii Inspecţiei Muncii precizează că de la 1 ianuarie 2011 a încetat existenţa carnetului de muncă, evidenţa muncii realizându-se electronic prin registrul general de evidenţă a salariaţilor reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 161/2006 cu modificările şi completările ulterioare.
Până în 25 ianuarie, angajatorii trebuie să depună dovezile de calcul a drepturilor salariale aferente lunii trecute
"Începând cu 01.01.2011, nu se vor mai înregistra la inspectoratele teritoriale de muncă contractele individuale de muncă. Acestea se vor înregistra în format electronic în registrului general de evidenţă a salariaţilor, în conformitate cu prevederile legale aflate în vigoare. De asemenea, începând cu 01.01.2011 nu se vor mai depune la inspectoratele teritoriale de muncă actele privind executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă", se arată într-un comunicat al IM remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Angajatorii trebuie să depună, până în 25 ianuarie, la inspectoratele teritoriale de muncă dovezile de calcul a drepturilor salariale aferente lunii decembrie 2010, să facă plata comisionului şi să depună declaraţia aferentă lunii anterioare.
"Începând cu luna ianuarie 2011 nu se va mai efectua plata comisionului datorat (0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cărora inspectoratele teritoriale de muncă le păstrează şi le completează carnetele de muncă, respective 0,25% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cărora inspectoratele teritoriale de muncă le prestează serviciile constând în verificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor efectuate de către aceştia). Începând cu luna ianuarie 2011 nu se va mai întocmi şi depune declaraţia aferentă comisionului datorat", se mai arată în comunicat.
Carnetele de muncă, restituite titularilor până la sfârşitul lunii iunie
Angajatorii şi ITM-urile vor restitui carnetele de muncă titularilor până la sfârşitul lunii iunie 2011, iar refacerea vechimii în muncă se va face doar în instanţă, a precizat, pentru MEDIAFAX, Inspecţia Muncii.
Angajatorii care păstrează şi completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011, acelaşi lucru urmând să fie făcut şi de către inspectoratele teritoriale de muncă, care deţin carnetele de muncă ale salariaţilor, şi care vor trebui eliberate angajatorilor până la aceeaşi dată.
Astfel, pentru respectarea termenelor prevăzute în Codul Muncii, a început inventarierea carnetelor de muncă păstrate şi completate la sediile inspectoratelor teritoriale de muncă, completarea şi certificarea înscrierilor efectuate în carnetele de muncă ce se află la inspectoratele teritoriale de muncă şi certificarea şi contrasemnarea pentru legalitate a înscrierilor efectuate în carnetele de muncă de către angajatorii cărora li s-a aprobat păstrarea şi completarea acestora la sediu, precum şi alte activităţi specifice.
"Angajatorii vor fi înştiinţaţi de către inspectoratele teritoriale de muncă, prin mijloace proprii, cu privire la activităţile ce urmează a se desfăşura în vederea predării carnetelor de muncă", preciza IM în decembrie, într-un răspuns remis MEDIAFAX.
Refacerea vechimii se poate realiza acum numai în instanţă
Pentru a proba vechimea în muncă a persoanelor care au lucrat înaintea datei de 1 aprilie 2001, datele înscrise în carnetele de muncă trebuie preluate, prin copiere şi scanare, la Casa Judeţeană de Pensii.
"Termenul limită până la care s-au putut prelua datele de pe aceste carnete a fost septembrie 2010 pentru preluare şi noiembrie 2010 pentru scanare. Pentru preluarea datelor de către Casa Judeţeană de Pensii carnetul de muncă trebuie însoţit de o copie după actul de identitate din care să rezulte Codul Numeric Personal. Astfel că pentru carnetele de muncă abandonate de titulari şi pentru care deţinătorul nu are copie după actul de identitate nu pot fi predate caselor judeţene de pensii. Este o ultimă ocazie pentru cei cu carnete de muncă «uitate» la foştii angajatori să-şi facă ordine în documente. După decembrie 2010, refacerea vechimii se poate realiza numai în instanţă", atrage atenţia IM.
Pentru funcţionarea registrului de evidenţă a salariaţilor, la nivelul Inspecţiei Muncii a fost organizată o bază de date la nivel naţional, în care fiecare angajator are obligaţia să transmită, prin inspectoratul teritorial de muncă, registre de evidenţă a salariaţilor în format electronic.
Angajatorul poate transmite în mai multe feluri informaţiile către inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul sau domiciliul, on-line prin intermediul portalului Inspecţiei Muncii, prin e-mail pe bază de semnătură electronică sau le poate depune la sediul inspectoratului teritorial de muncă.