Deputatul PDL Mircea Lubanovici a depus o iniţiativă legislativă care prevede ca deplasările parlamentarilor aleşi în diaspora în colegiile uninominale în care au fost votaţi să fie decontate de Parlament.
Lubanovici, ales în diaspora, precizează, în expunerea de motive, că iniţiativa legislativă este determinată de o problemă intervenită în desfăşurarea activităţii curente a deputaţilor şi senatorilor aleşi în circumscripţia electorală 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara graniţelor României.
Deputaţii şi senatorii care au colegiile uninominale în circumscripţia electorală specială pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara graniţelor României sunt discriminaţi în raport cu parlamentarii care au colegiile uninominale în ţară – în sensul că celor din urmă li se decontează orice deplasare în colegiu, în timp ce parlamentarilor care sunt reprezentanţii românilor din străinătate nu li se decontează cheltuielile respective, susţine Lubanovici în expunerea de motive.
El adaugă că deplasările parlamentarilor aleşi în circumscripţia electorală 43 sunt considerate, în lipsă unui temei legal, deplasări externe, neputând fi decontate în totalitate, ceea ce face ca parlamentarii respectivi să suporte pe cont propriu aceste cheltuieli "deloc mici".
Astfel, în textul propunerii legislative se arată că "cheltuielile efectuate de deputaţii şi senatorii aleşi în circumscripţia electorală specială pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara graniţelor României, care se deplasează în orice localitate din colegiul lor uninominal se suportă integral din bugetul Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului".
Ludovic Orban, deputat PNL, a precizat pentru Q Magazine că, într-adevăr, "parlamentarii din Diaspora au o problemă cu deplasările". El a precizat că Parlamentul le "decontează drumul doar la începutul sesiunii parlamentare şi la sfârşitul ei, celelalte deplasări către colegiul lor fiind suportate din buzunarul parlamentarului din Diaspora".
În comparaţie cu Mircea Lubanovici, Koto Josef, parlamentar UDMR din Diaspora, nu se simte prea discriminat de Statutul deputaţilor şi senatorilor, deşi recunoaşte că aleşii din străinătate primesc bani mai puţini decât cei din colegiile din ţară. El a declarat pentru Q Magazine că, în general, nu se face o diferenţiere financiară între parlamentarii din colegiile din străinătate şi cei din ţară. Diferenţa, a precizat el, este doar la sumele care se dau pentru activitatea săptămânală din circumscripţii sau din Parlament