Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că are obligaţia să clarifice poziţiile miniştrilor de interne francez şi german prin care se cere Comisiei Europene amânarea intrării României în Schengen, el spunând că speră să facă acest lucru după sărbători.
"Nu vreau să analizez motivările poziţiilor acestor doi miniştri. Sper să putem clarifica şi la nivel bilateral şi la nivelul Uniunii Europene această situaţie. În calitate de şef de stat am obligaţia să clarific în timp util poziţia celor doi miniştri de Interne", a afirmat şeful statului.
El a mai spus că speră să clarifice aceste aspecte imediat după sărbătorile de iarnă.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că scrisoarea miniştrilor de interne francez şi german prin care se cere Comisiei Europene amânarea intrării României în Schengen este "o discriminare" la adresa românilor.
El a spus că ţinta scrisorii este o discriminare la adresa românilor, pentru că se cere amânarea intrării în Schengen pentru motive care nu ţin de aquis-ul Spaţiului, iar România nu va accepta o discriminare din partea nimănui, fie ele şi cele mai puternice state.
Băsescu a afirmat că România are dreptul să se bată pentru drepturile ei şi că trebuie să aibă aceleaşi condiţii pe care le au şi celelalte state.
"În urma deciziei COREPER s-a înaintat la Parlament documentaţia pentru avizul consultativ de intrare în UE. Decizia cu privire la accesul în Schengen o va lua Consiliul JAI. Dincolo de discriminare se ajunge la exagerări. Domnii miniştri (miniştrii de Interne francez şi german -n.r.) leagă accesul României în Schengen de gestionarea frontierelor la nivelul UE. Cei doi fac referire la politica de azil a UE ca şi cum ar avea vreo legătură cu accesul României la Schengen. Este o argumentaţie forţată, făcută din lipsa de argumente", a declarat Băsescu.
Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind, de asemenea, adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei, care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene. Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre un demers franco-german adresat atât Comisiei Europene, cât şi preşedinţiei belgiene în exerciţiu a UE, precum şi viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2011.
Miniştrii de Interne ai Germaniei şi Franţei au apreciat, în scrisoarea transmisă CE, că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui discutată "când cele două state vor începe progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei".
"Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen", scriu cei doi miniştri în scrisoarea obţinută de RFI România.
(22 dec 2010, 12:23:19