Aproape 750 de accidente rutiere grave petrecute în 2010 au avut drept cauză neacordarea priorităţii pietonilor de către şoferi, însă numărul acestui tip de incidente a scăzut faţă de 2009 cu 70 de cazuri, informează Poliţia Română.
Astfel, în primele 11 luni ale anului, au avut loc cu 70 de accidente rutiere grave mai puţin la trecerile de pietoni, respectiv 747, potrivit datelor deţinute de Poliţia Română.
În 2010, aproape o sută de persoane au murit în astfel de accidente, însă numărul este cu 24 de cazuri mai mic decât cel de anul trecut.
Totodată, peste 670 de persoane au fost rănite grav în accidentele petrecute la trecerile de pietoni sau la semafoare, în 2009 fiind înregistrate 721 de cazuri.
Tendinţa de scădere a numărului evenimentelor rutiere grave se menţine, la nivel naţional, la toate tipurile de accidente.
Astfel, şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, comisarul-şef Lucian Diniţă, spunea, săptămâna trecută, că numărul accidentelor rutiere înregistrate în primele 11 luni ale anului a ajuns la peste 8.300, cu 11,34 la sută mai puţine decât în perioada similară a anului 2009.
Lucian Diniţă preciza că numărul persoanelor decedate a ajuns la 2.126, iar cel al răniţilor grav la 7.655, ceea ce reprezintă o scădere cu 17 la sută a morţilor şi cu 8,81 la sută a răniţilor grav.
Astfel, potrivit unei statistici a Direcţiei Rutiere, este pentru prima dată când, în ultimii doi ani consecutivi, s-a înregistrat o scădere consistentă a numărului accidentelor rutiere grave.
Cauza principală a accidentelor rutiere din România a rămas viteza excesivă, urmată de traversarea neregulamentară.
Diniţă arăta că, totuşi, în ultimele două luni, a crescut numărul accidentelor provocate de neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi de depăşirile neregulamentare.
"Cel puţin în ultimele două săptămâni, accidentele cele mai multe s-au produs pe fondul acestor cauze, în contextul în care condiţiile atmosferice au fost cele pe care le ştim: ceaţă, polei, zăpadă în unele zone", spunea Lucian Diniţă.
Şeful Direcţiei Rutiere a făcut un apel la români să fie prudenţi în perioada sărbătorilor, pentru a evita accidentele.
"Am vrea ca românii să nu mai moară în accidente de circulaţie, iar la acest sfârşit de an, sărbătorile de iarnă să şi le petreacă acasă, în bună sănătate. Îndemnul nostru este să respecte regulile de circulaţie şi să adapteze viteza la condiţiile de drum. Nu contează dacă ajungi cu o oră sau 15 minute mai târziu", mai spunea Lucian Diniţă.