marţi, 7 dec 2010 - Anul XV, nr. 288 (4579)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Înainte cu puţin timp de izbucnirea incendiului de la Giuleşti, părinţii şi-au vizitat bebeluşii

Părinţii nou-născuţilor aflaţi în salonul de terapie intensivă pentru prematuri al Maternităţii Giuleşti şi-au vizitat copiii în 16 august, în jurul orei 18.00, iar după 30 de minute a izbucnit incendiul care a ucis şase bebeluşi şi a rănit grav alţi cinci - eveniment unic în România.

Prin rechizitoriului - în care procurorii au stabilit responsabilităţile a cinci persoane fizice şi una juridică în cazul privind incendiul de la Giuleşti - au fost deferiţi justiţiei, luni, asistenta Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", pentru ucidere din culpă (cu consecinţa decesului a şase nou-născuţi) şi vătămare corporală gravă din culpă (cinci infracţiuni); fostul manager al spitalului Bogdan Marinescu, alături de angajaţii Dima Vasile, Toma Adrian Ioan şi Oprea Gigel, pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în Salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr. Panait Sîrbu", a izbucnit un incendiu în urma căruia şase bebeluşi aflaţi în salon au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave.

Născut la 6 august 2010, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr. Panait Sîrbu", moartea în 16 august a nou-născutului B.C.A, de sex masculin, potrivit raportului medico-legal de necropsie, a fost violentă, fiind cauzată de o insuficienţă cardio-respiratorie acută, consecutivă unei asfixii anoxice, în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc.

Moartea lui P.G.M. - născută la data de 12 august la maternitatea Giuleşti - a fost violentă, fiind cauzată de o insuficienţă cardio-respiratorie acută consecutivă unei anoxii anoxice, în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc.

D.M. - născut în 16 august 2010, decedat în aceeaşi zi - a murit din cauza unei intoxicaţii acute cu fum asociată cu asfixie anoxică, în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc, suferind arsuri termice de gradele II/III pe aproximativ 75 la sută din suprafaţa corporală, prin expunerea la atmosfera supraîncălzită. Între leziunile traumatice termice asociate sindromului asfixic şi deces există o legătură de cauzalitate directă necondiţionată.

Moartea lui F.A.G - născută 16 iulie 2010, decedată la 17 august 2010 - a fost violentă. Corelând datele clinice şi paraclinice cu constatările necroptice rezultă că moartea a fost cauzată de şocul postcombustional (iniţial resuscitat cu stadiul encefalopatie hipoxică postresuscitare), consecinţa arsurilor termice de gradele II/III pe circa 60 la sută din suprafaţa corporală şi a arsurilor de căi superioare, în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc cu atmosferă supraîncălzită şi fum.

Moartea lui D.E.S - născut la data de 16 august 2010, decedat la 18 august 2010 - s-a produs prin şoc postcombustional consecinţa arsurilor termice grad II/III pe circa 30 la sută din suprafaţa corporală şi a arsurilor de căi respiratorii superioare, în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc cu atmosferă supraîncălzită şi fum.

Moartea lui B.G.D. - născut la 5 august 2010, decedat la 12 septembrie 2010 - a fost violentă, fiind cauzată de o bronhopneumonie, complicaţie survenită în evoluţia unor arsuri de gradul II şi III pe 70 la sută din suprafaţa corporală, la un nou-născut prematur. Leziunile de arsură s-au putut produce prin expunere prelungită în mediul supraîncălzit şi au legătură directă de cauzalitate cu decesul.

Au supravieţuit incendiului C.M.D. - născută în 11 august 2010, care a suferit arsuri pe circa 60 la sută din suprafaţa corporală, leziunile ce au necesitat 50-55 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare; S.R.M. - născut în data de 15 august 2010, care a avut arsuri prin flacără şi expunere la atmosferă supraîncălzită pe circa 70 la sută din suprafaţa corporală, iar leziunile traumatice au necesitat aproape 45 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, viaţa minorului a fost pusă în primejdie, neprezentând infirmitate sau sluţire; S.Ş.M. - născut în data de 15 august 2010, care a avut arsuri pe aproximativ 70 la sută din suprafaţa corporală, leziunile au necesitat circa 30 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, viaţa minorului a fost pusă în primejdie, neprezentând infirmitate sau sluţire; C.A. - născută la 12 august 2010, care a avut arsuri pe circa 70 la sută din suprafaţa corporală, leziunile au necesitat 50-55 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, viaţa minorei a fost pusă în primejdie, neprezentând infirmitate sau sluţire; C.Ş. - născut la 12 august 2010, care a avut arsuri pe circa 70 la sută din suprafaţa corporală, leziunile au necesitat 50-55 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, viaţa minorului a fost pusă în primejdie, neprezentând infirmitate sau sluţire.

Potrivit rechizitoriului, în 16 august 2010, era de serviciu, la Salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, al Secţiei Neonatologie, de la etajul doi al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr. Panait Sîrbu", pe o tura de 12 ore, care a început la ora 7.00 şi se finaliza la ora 19.00, o singură asistentă, respectiv Florentina Daniela Cîrstea.

În jurul orei 18.00, în salon au avut loc vizitele părinţilor, iar după terminarea acestora, a rămas în secţie Cârstea cu cei 11 nou-născuţi, care prezentau afecţiuni medicale, unii dintre ei fiind născuţi prematur.

Trei dintre aceştia se aflau în pătuţuri neacoperite, iar ceilalţi opt erau în şase incubatoare.

Potrivit raportului de tură pe care asistenta l-a încheiat imediat după terminarea vizitei părinţilor, în salon se aflau 11 nou-născuţi, consemnaţi de aceasta astfel: C, C I, C II, S I, S II, D, B, A, B, F, 100 D.

Cârstea se afla la final de tură, ea primind un telefon de la o persoană care a anunţat-o că va veni s-o ia cu maşina la ora 19.19.

Între timp, la ora 18.24, Florentina Cârstea a părăsit salonul de terapie intensivă nou-născuţi şi nu a mai revenit în acesta, iar la ora 18.36, martora B.M. (medic rezident, de serviciu pe Secţia Neonatologie), aflându-se pe holul secţiei şi sesizând că pe sub uşa salonului de terapie intensivă nou-născuţi iese fum a anunţat telefonic evenimentul la sistemul cu număr unic de urgenţă 112.

Martora a declarat anchetatorilor că, în jurul orelor 18.30, a ieşit din camera de gardă unde se afla singură şi a hotărât să meargă la salonul de terapie intensivă, pentru a vedea ce fac nou-născuţii. După ce a ajuns în dreptul scărilor, medicul "a observat că din salonul de terapie intensivă ieşea un fum negru, pe sub uşă şi pe deasupra uşii, uşa fiind închisă".

Doctoriţa a apelat 112 şi a anunţat incendiul la ora 18.36.

"B.M.: Domnule, a explodat ceva. Nu ştiu ce se întâmplă. Este un fum negru. Haideţi că sunt tuburi de oxigen.
OPERATOR 2: La maternitate? Chiar la Maternitatea Giuleşti.
B.M.: Da. Maternitatea Giuleşti, în terapie intensivă, copii.
OPERATOR 2: La ce etaj este?
B.M.: Etajul doi.
OPERATOR 2: Etajul doi, şi este fum mult?
B.M.: Etaj..... e fum foarte mult,..... negru, mie mi-e frică să deschid uşa, şi sunt toţi copiii în incubator", se arată în transcriptuol convorbirii înregistrate de serviciul de urgenţă.

Pe de altă parte, până la apariţia pompierilor, medicul I.I.A. - audiat în dosar - a relatat că în 16 august, la ora 18.40, în timp ce se afla în sala de operaţii, aflată la etajul 1 al clădirii A (unde se află şi saloanele Secţiei de Neonatologie), a fost sunat pe telefonul mobil de asistenta B.E., care i-a spus că a izbucnit un incendiu la reanimare nou-născuţi.

"Eu am ieşit din sala de operaţii şi m-am deplasat la etajul 2, unde am constat că pe hol erau adunate mai multe persoane (cadre medicale, paciente şi vizitatori) şi că era foarte mult fum. Din cauza fumului nu am reuşit să mă apropii de Salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi. Mi-am făcut o mască cu un prosop ud şi, ajutat de un vizitator, am scos furtunul de la hidrant şi am pornit hidrantul pentru a încerca să dispersăm fumul de pe hol. Am reuşit să ajungem până la uşa Salonului de Terapie Intensivă nou-născuţi, după ce am prelungit furtunul de la hidrant. Am pătruns în salonul în care izbucnise incendiul şi am văzut ceva roşu, incandescent, motiv pentru care am îndreptat furtunul cu apă spre acel loc. În acest moment au apărut pompierii, iar eu şi vizitatorul am ieşit din salon", a explicat medicul.

Concomitent cu operaţiunile de salvare a nou-născuţilor prematur, pompierii au realizat un dispozitiv de stingere de la hidrantul interior, dar şi protejarea unui salon de nou-născuţi, în care se aflau 30 de copii şi cinci cadre medicale.

În urma investigaţiilor, coroborând datele rezultate din percheziţia informatică realizată la Institutul de Tehnologii Avansate din cadrul Serviciului Român de Informaţii privind imaginile stocate de camerele de supraveghere de pe holul etajului 2 al Secţiei de Neonatologie, cu procesele-verbale de constatare încheiate de organele poliţiei judiciare şi cu aspectele relatate de către persoanele audiate, a rezultat că din momentul în care, la ora 18.24, asistenta Florentina Daniela Cârstea a părăsit pentru ultima oară salonul de terapie intensivă nou-născuţi şi până când a fost alertată de doctoriţa B.M., asistenta a lipsit 12 minute.

"În data de 16 august, ora 18.24, fără a avea un motiv întemeiat, inculpata Cârstea Florentina Daniela, a părăsit Salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi şi a intrat în Salonul de Cezariene, acolo unde se afla martora M.D. (asistentă de serviciu pe acel salon). Menţionăm că Salonul de Cezariene are o uşă comună cu Salonul de nou-născuţi (normoponderali), acolo unde se afla asistenta de serviciu pe acest salon, F.C. La aproximativ patru minute de la momentul în care inculpata Cârstea Florentina Daniela a intrat în salonul de cezariene, aceasta a părăsit salonul de cezariene pentru a se deplasa la toaleta situată vis-a-vis, unde a stat circa un minut, după care a intrat din nou în salonul de cezariene, şi nu în salonul de terapie intensivă nou-născuţi, acolo unde trebuia să îşi desfăşoare activitatea", notează procurorii.

După ce s-a întors de la toaletă, asistenta a intrat în Salonul de Cezariene şi apoi, pe uşa comună, în Salonul de nou-născuţi (normoponderali), acolo unde a purtat o discuţie cu martora F.C. (martora M.D., între timp plecase la sala de operaţii). În timp ce cele două discutau, asistenta Cârstea a auzit zgomote pe hol.

Liftiera P.R. a fost prima persoană care a constatat incendiul, însă nu a putut intra, întrucât nu avea cartelă de acces. "Întrucât cabina liftului este neaerisită, iar afară era caniculă, iar în acel moment nu am avut nicio comandă la lift, am ieşti din lift, la aproximativ 3-4 metri, cam în dreptul uşii cabinetului medicilor, în dreptul unui geam deschis de pe hol. Apreciez că am stat la geam aproximativ două minute, când am simţit în spatele meu o căldură puternică, trosnituri asemănătoare unui foc de lemne. Întorcând capul spre stânga am observat cum pe sub uşa salonului de reanimare copii, iese fum", a declarat anchetatorilor liftiera.

Martora a mai spus că în acel moment era singură pe hol şi că, după ce a simţit căldura de la incendiu, a coborât pe scări pentru a anunţa alte persoane că "arde la copii".

Până la apariţia pompierilor, pe holul Secţiei de Neonatologie s-au strâns mai multe persoane (cadre medicale, alţi angajaţi ai spitalului, persoane internate şi persoane aflate în vizită). Niciuna din aceste persoane nu a intrat în salonul de terapie intensivă, acolo unde era incendiu, pentru a încerca să salveze vieţile nou-născuţilor.

"Inclusiv inculpata Cîrstea Florentina Daniela, alarmată de ţipetele de pe hol, a ieşit să vadă ce se întâmplă fără însă a interveni în vreun fel", consemnează procurorii în rechizitoriu.

După efectuarea operaţiunilor de salvare şi de stingere a incendiului de către pompieri s-a constatat decesul a trei nou-născuţi: B.C.A, P.G.M. şi D.M.

Ceilalţi opt nou-născuţi aflaţi la momentul incendiului în salonul de terapie intensivă au fost transportaţi de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

"În ciuda eforturilor depuse de cadrele medicale ale acestui spital, în timpul internării au mai decedat încă trei nou-născuţi, astfel încât numărul deceselor a ajuns la şase. Astfel, în data de 17 august 2010 a decedat F.A.G., în data de 18 august 2010 a decedat D.E.Ş., iar în data de 12 septembrie 2010 a decedat B.G.D. Au mai rămas în viaţă, în prezent fiind externaţi, alţi cinci nou-născuţi: C.M.D., C.A., C.Ş., S.R.M., S.Ş.M", arată sursa citată.

Parchetul instanţei supreme consemnează că, prin natura sa, circumstanţele şi consecinţele produse de incendiu, evenimentul "prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit".

Incendiul a produs o pagubă materială de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte existente în salon.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înainte cu puţin timp de izbucnirea incendiului de la Giuleşti, părinţii şi-au vizitat bebeluşii.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înainte cu puţin timp de izbucnirea incendiului de la Giuleşti, părinţii şi-au vizitat bebeluşii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei