Guvernul intenţionează să restrângă numărul de persoane scutite în prezent de la plata contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) prin unificarea bazei de calcul a acestor contribuţii şi eliminarea diferenţelor între diferite sisteme de asigurări privind categoriile de venituri luate în calcul.
Modalitatea de restrângere a numărului de persoane scutite de la plata CAS este prevăzută într-un document oficial discutat de Guvern în luna iulie şi prezentat atunci de MEDIAFAX.
La acel moment, preşedintele Traian Băsescu declara că va trebui făcută ordine şi în sistemul de pensii, menţionând, de asemenea, că orice venit, inclusiv pensia minimă şi ajutorul de şomaj, trebuie impozitat.
Documentul oficial indica intenţia Guvernului de a unifica baza de calcul a contribuţiilor sociale prin eliminarea diferenţelor privind categoriile de venituri luate în calcul între diferite sisteme de asigurări, operaţiune care va restrânge numărul persoanelor scutite la plata CAS şi va plafona beneficiile acordate asiguraţilor.
Vor fi eliminate cât mai multe excepţii
Unificarea bazei de calcul va presupune eliminarea unui număr cât mai mare de excepţii (excepţii privind veniturile care intră în baza de calcul, dar şi persoanele care datorează contribuţii sociale), urmând să fie modificate şi unele reglementări privind calculul prestaţiilor acordate de sistemele de securitate socială. Astfel, în funcţie de analizele ulterioare, vor fi luate decizii pentru plafonarea beneficiilor acordate asiguraţilor sau alte decizii care să asigure sustenabilitatea financiară a sistemelor de asigurări sociale, se arăta în document.
În prezent, preciza sursa citată, baza de calcul pentru contribuţiile sociale este disparată, existând diferenţe importante între diferitele sisteme de asigurări (pentru pensii, şomaj sau sănătate) în ceea ce priveşte categoriile de venituri care sunt incluse în baza de calcul. De asemenea, baza de calcul a contribuţiilor sociale este foarte diferită de baza de impozitare a veniturilor prevăzută în Codul Fiscal.
În opinia Guvernului, nearmonizarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale generează dificultăţi contribuabililor în stabilirea contribuţiilor datorate, iar inspectorii fiscali au dificultăţi în verificarea corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor de către aceştia, complexitatea definiţiilor date fiecărei baze de calcul lăsând loc interpretărilor şi fraudelor.
Unificarea bazei de calcul va conduce la extinderea acesteia
Unificarea bazei va porni de la definiţia care este dată în prezent bazei de impozitare pentru venituri, conform Codului Fiscal.
"Unificarea bazei de calcul se va realiza pe două paliere: un palier pentru veniturile rezultate din relaţia de dependenţă angajator-angajat sau din situaţiile asimilate şi un palier pentru veniturile realizate din activităţi independente. A fost propusă includerea în noua reglementare a unei definiţii a relaţiei de dependenţă în aşa fel încât realitatea naturii economice a relaţiei dintre angajator şi angajat să prevaleze asupra formei juridice a relaţiei dintre aceştia, în scopul eliminării abuzurilor în ceea ce priveşte neplata contribuţiilor sociale", se arăta în document.
Prin ultima modificare a Codului Fiscal, Guvernul a decis că persoanele care au venituri din activităţi independente vor răspunde în solidar cu firmele cu care lucrează pentru contribuţiile sociale şi impozitele datorate dacă banii încasaţi vor fi asimilaţi câştigurilor salariale.
Fiscul va avea posibilitatea să reconsidere o activitate ca fiind dependentă şi veniturile asimilate salariilor în funcţie de "orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii", definiţie care oferă o marjă de manevră extrem de largă inspectorilor fiscali.
Conform documentului, unificarea bazei de calcul va conduce, pe ansamblu, la extinderea acesteia, până la nivelul bazei de impozitare a veniturilor, iar în mod excepţional baza de calcul a contribuţiilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) şi la Fondul de concedii medicale se va reduce uşor, prin anularea unora dintre veniturile care constituiau bază de calcul pentru contribuţia la aceste două fonduri, dar care reprezentau venituri exceptate de la impozitare în Codul Fiscal.
"Se poate aştepta o decizie de diminuare corespunzătoare a cotelor de contribuţii în aşa fel încât sarcina fiscală să rămână constantă, iar veniturile la bugetele diferitelor fonduri de asigurări să rămână constante. Acest mecanism va avea drept consecinţă faptul că actualele categorii de contribuabili sau de venituri care sunt scutite de la plata contribuţiilor vor intra în categoria plătitorilor în timp ce marea majoritate a contribuabililor (salariaţii care nu realizează alte venituri în afara salariului) vor beneficia de o uşoară diminuare a cotelor de contribuţii. În ipoteza în care se va opta pentru o plafonare a bazei de calcul pentru contribuţia la FNUASS, se poate estima o creştere a gradului de conformare voluntară la declarare şi la plată astfel încât să se compenseze diminuarea bazei de calcul", se susţine în document.
Declaraţie unică privind contribuţiile
Simultan cu unificarea bazei de calcul va fi introdusă şi o declaraţie unică privind contribuţiile sociale pentru angajatori. Persoanele care realizează activităţi independente vor depune în continuare contracte sau declaraţii la casele de asigurări sociale, o posibilă unificare a acestora urmând să fie discutată la un moment ulterior.
Noul sistem de declarare pentru contribuţiile sociale va fi aplicat începând cu anul viitor, se mai arăta în document.
În luna iulie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că va trebui făcută ordine şi în sistemul de pensii, menţionând, de asemenea, că orice venit, inclusiv pensia minimă şi ajutorul de şomaj, trebuie impozitat.
Băsescu a spus că inclusiv pensiile trebuie impozitate şi ajutorul de şomaj, precizând că nu ştie dacă indemnizaţiile pentru mame pot intra în această categorie. El a spus că CAS-ul se ia direct din venituri şi nu se impozitează. "Deci nu este un impozit pe CAS ca să spui că ar fi o a doua impozitare", a precizat Băsescu.
Şeful statului a spus că trebuie să se umble la fondul de salarii şi trebuie făcută curăţenie în sistemul de cheltuieli sociale.
El a adăugat că oricât de mare ar fi nemulţumirea, trebuie înţeles faptul că România nu se poate împrumuta la nesfârşit pentru a plăti salariile bugetarilor şi pensiile.
Preşedintele Traian Băsescu şi coaliţia de guvernământ au discutat, luni dimineaţă, despre posibilitatea ca pensionarii să plătească şi ei contribuţii la asigurările sociale de sănătate, relatează "Gândul".
Conform unor surse participante la discuţii, preşedintele ar fi fost acela care a propus acest lucru, amintindu-le liderilor coaliţiei că ar fi preferat impozitarea cu 16 la sută a pensiilor, în locul creşterii TVA, pentru că astfel s-ar fi redus deficitul "uriaş" al bugetul asigurărilor sociale.
Varianta agreată în coaliţie este ca pensionarii care primesc peste 740 - 750 de lei lunar să plătescă CAS (contribuţii la asigurările de sănătate) de 5,5 la sută. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, un număr mare de pensionari vor fi loviţi de această măsură.
Conform calculelor făcute luni dimineaţă de către specialiştii din coaliţie, introducerea acestei măsuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurări sociale.
Premierul Emil Boc le-a spus, luni, colegilor de partid din Biroul Permanent Naţional al PDL, că Guvernul intenţionează să ia această măsură, pentru că deficitul bugetului asigurărilor de sănătate este mult prea mare. "Din ceea ce ne-a spus premierul, mai mult ca sigur se va lua această decizie, care urmează să se aplice de anul viitor", a spus pentru "Gândul" un vicepreşedinte democrat-liberal.