Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri că premisa constituţională potrivit căreia România este un stat social este falsă, deoarece, în opinia sa, România este, alături de Irlanda, printre ţările cu statul cel mai minimal.
El a făcut aceste declaraţii în cadrul dezbaterii cu tema "Revizuirea Constituţiei economice a României", organizată de Institutul pentru Politici Publice şi Centrul de Drept Constituţional, care a avut loc la Facultatea de Drept din Bucureşti.
"Premisa că România este, conform Constituţiei, un stat social este neadevărată. România nu este un stat social. România este un stat care a produs inechitate şi care a produs polarizare şi aici nu trebuie să ne gândim atât de mult la dimensiunea statului mic sau mare cât la eficacitatea şi stabilitatea statului", a spus Geoană.
El a arătat că, în acest sens, trebuie stabilit dacă există "o problemă legată de stat mare sau stat minimal sau o problemă legată de prostie, de hoţie şi de incompetenţă în gestionarea statului".
Preşedintele Senatului a menţionat opiniile unor reprezentanţi ai dreptei româneşti care susţin că România este un stat "supradimensionat, superasistenţial" şi că de fapt statul trebuie să devină un stat minimal.
Mircea Geoană a arătat că România are coeficientul de inechitate, de polarizare socială, cel mai mare din Europa şi că ponderea din PIB a cheltuielilor sociale este de circa 10 la sută, mai puţin de jumătate din ponderea europeană.
"Dacă ne uităm la cifrele de redistribuire în această ţară, eu unul constat că România este, alături de Irlanda, printre ţările cu statul cel mai minimal", a opinat Geoană.
Menţionând că el este un adept al unei apropieri între social-democraţi şi liberali din punct de vedere politic, şi nu doctrinar, preşedintele Senatului a afirmat că România ar putea să adopte "un hibrid de natură social-liberală, ceea ce popularii europeni numesc economie socială de piaţă".